Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

ΥΠΟΙΚ: Νέο ρεκόρ στα χρέη προς το δημόσιο


www.capital.gr - κεφάλαιο στην οικονομική ενημέρωση
www.capital.gr
 Νέο ρεκόρ πραγματοποίησαν τον Ιούλιο τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογουμένων προς το δημόσιο, καθώς επιχειρήσεις και φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν κυρίως ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος και πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις που τους επιβλήθηκαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών των φορολογούμενων προς το δημόσιο ανήλθε στα τέλη Ιουλίου στα 60,18 δισ. ευρώ, από 59,77 δισ. ευρώ που ήταν στις 30/6. Πρόκειται για μια αύξηση 406,8 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 144 εκατ. ευρώ προέρχονται από μη πληρωμή ΦΠΑ, τα 195 εκατ. ευρώ από μη πληρωμή προστίμων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις) και τα 37 εκατ. ευρώ από μη πληρωμή φόρου εισοδήματος. Από το τελευταίο προκύπτει ότι πολλοί φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν τη δόση του φετινού εκκαθαριστικού.

Το χρέος των φυσικών προσώπων προς την εφορία διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στα 21,646 δισ. ευρώ, από 21,529 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη Ιουνίου (αύξηση κατά 117 εκατ. ευρώ). Το χρέος των νομικών προσώπων αυξήθηκε από τα 38,24 δισ. ευρώ στα 38,53 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 290 εκατ. ευρώ.

Από τα υπόλοιπα στοιχεία που ανακοίνωση η ΓΓΔΕ, προκύπτει ότι στο πρώτο επτάμηνο του έτους η υστέρηση στα έσοδα των εταιρειών σε σχέση με το στόχο ανέρχεται στο 4% ή στα 620 εκατ. ευρώ. Τον Ιούλιο ειδικότερα, η εικόνα ήταν καλύτερη, καθώς εισπράχθηκαν περίπου 300 εκατ. ευρώ, περισσότερα από το στόχο (2,94 δισ. ευρώ έναντι μηνιαίου στόχου προϋπολογισμού 2,91 δισ. ευρώ).

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ αναφέρει τα εξής:

"Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, παρακολουθεί κάθε μήνα την πορεία επίτευξης των εισπρακτικών στόχων του προϋπολογισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοινώνονται τα αποτελέσματα εισπράξεων για το επτάμηνο του 2013.

Με βάση τα οριστικά στοιχεία για το μήνα Ιούλιο 2013 οι Δ.Ο.Υ. εισέπραξαν 2,94 δισ. ευρώ, έναντι στοχοθεσίας 2,91 δισ. Ευρώ, ήτοι σημειώθηκε υπέρβαση του στόχου κατά 1,1%. Σε επίπεδο επταμήνου 2013 οι Δ.Ο.Υ. εισέπραξαν 14,80 δισ. ευρώ, έναντι στοχοθεσίας 15,42 δισ. ευρώ ήτοι σημειώθηκε απόκλιση 4% σε σχέση με το στόχο.

H παραπάνω αύξηση οφείλεται στην αύξηση των εισπράξεων φόρων στην περιουσία (ΕΕΤΗΔΕ, ΦΑΠ), στην αύξηση των εισπράξεων των άμεσων και έμμεσων φόρων παρελθόντων οικονομικών ετών, καθώς και στην αύξηση των εισπράξεων Φ.Π.Α. Συγκεκριμένα, για τους ανωτέρω φόρους το μήνα Ιούλιο 2013 έχουν εισπραχθεί συνολικά 294 εκατ. ευρώ επιπλέον σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012.

Σε ό,τι αφορά στις εισπράξεις ΦΠΑ για το μήνα Ιούλιο 2013 παρατηρείται αύξηση κατά 16,1% σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί στις Δ.Ο.Υ., καθώς και αύξηση κατά 4% σε σχέση με τις εισπράξεις Φ.Π.Α. του Ιουλίου 2012. Αντίστοιχα, για το επτάμηνο 2013 οι εισπράξεις Φ.Π.Α. παρουσίασαν αύξηση κατά 0,2 % σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί στις Δ.Ο.Υ.

Σχετικά με τα αποτελέσματα του επταμήνου, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, κ. Θεοχάρης Θεοχάρης δήλωσε: ΄Η προσπάθεια που είναι πια εμφανής σε όλους τους πολίτες, αρχίζει να αποδίδει αποτελέσματα. Δεν εφησυχάζουμε, ούτε μειώνουμε ρυθμούς. Αυτό είναι το χρέος μας απέναντι σε κάθε συνεπή φορολογούμενο πολίτη."


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}