Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν είχε στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας αλλά την αποπληρωμή του ELA

ED-AI310_phelps_DV_20080930181456

Μεγάλο το χάσμα δανείων προς καταθέσεις στα 61 δισεκ. ευρώ

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν είχε στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας αλλά την αποπληρωμή του ELA της έκτακτης παροχής ρευστότητας από την ΤτΕ η οποία από 122 δισεκ. ευρώ έχει υποχωρήσει στα 20,8 δισεκ. ευρώ. Μπορεί η κυβέρνηση αλλά και οι τράπεζες να επιδιώκουν την επανεκκίνηση της οικονομίας αλλά η πραγματικότητα είναι ότι προηγούνται οι προτεραιότητες.


«Δεν μπορεί να είναι προτεραιότητα η επανεκκίνηση της οικονομίας όταν το ELA είχε φθάσει στα 122 δισεκ. με κόστος 3% σε ετησιοποιημένη βάση αναφέρει επικεφαλής dealing room ελληνικής τράπεζας. 

Ο βασικός στόχος, η απόλυτη προτεραιότητα των τραπεζών είναι να αντικαταστήσουν το ELA με την ρευστότητα που παρέχει η ΕΚΤ.

Η ρευστότητα από το ELA της Τράπεζας της Ελλάδος κοστολογείται πλέον 2,75% μετά τις πρόσφατες μειώσεις των επιτοκίων ενώ η ρευστότητα από την ΕΚΤ κοστολογείται με 0,5%.

Οι τράπεζες όταν λάμβαναν τις προκαταβολές από το ΤΧΣ ομόλογα EFSF ανώτατης πιστοληπτικής διαβάθμισης δηλαδή αύξαναν τα ποιοτικά περιουσιακά τους στοιχεία τα οποία τα κατέθεταν στην ΕΚΤ ως εγγύηση για να λαμβάνουν ρευστότητα.

Έτσι σταδιακά από τα 122 δισεκ. ευρώ ΕLA μειώθηκε στα 20,8 δισεκ. ευρώ με προοπτική μηδενισμού σε βάθος λίγων μηνών.

Οι τράπεζες λοιπόν χρησιμοποίησαν τα κεφάλαια της ανακεφαλαιοποίησης που ήταν ομόλογα EFSF για να μειώσουν το ELA, η επανεκκίνηση της οικονομίας ήταν στόχος απατηλός.

Με δεδομένο ότι οι τράπεζες εξάντλησαν τα ομόλογα EFSF και παραμένει ακόμη ένα υπόλοιπο 20,8 δισεκ. ευρώ αποδεικνύεται ότι οι πολιτικές αναφορές «θα πέσει ρευστότητα στην αγορά είναι ένας ιδεατός στόχος που για την ώρα παραμένει μύθος».

Ταυτόχρονα η παραδοσιακή πηγή ρευστότητας οι καταθέσεις έχουν εγκλωβιστεί στα 162 δισεκ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι τέλη Σεπτεμβρίου θα καταβληθεί ο μεγαλύτερος όγκος των φορολογικών υποχρεώσεων είναι προφανές ότι πάλι οι καταθέσεις θα πιεστούν.

Άρα τα μεν κεφάλαια από την ανακεφαλαιοποίηση κατέληξαν για να μειωθεί δραστικά το ELA στις τράπεζες και οι καταθέσεις έχουν κολλήσει δημιουργώντας ένα ιστορικό έλλειμμα καταθέσεων από τα υψηλά περίπου 75 δισεκ. ευρώ.

Επίσης το χάσμα δανείων προς καταθέσεις φθάνει τα 61 δισεκ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι τα δάνεια είναι περισσότερα από τις καταθέσεις κατά 61 δισεκ. ευρώ δεσμεύοντας το τραπεζικό σύστημα το οποίο ακόμη δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές πλην από repos.

Η ρευστότητα που αντλούν οι τράπεζες από ΕΚΤ και ELA κυμαίνεται πέριξ των 80-82 δισεκ. ευρώ.

Πηγή : bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}