Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ



Τηλ. Επικοινωνίας : 6973311489, 6949200924

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η κυβέρνηση σαρώνει ότι βρει μπροστά της. Δεν της αρκούν, η διαθεσιμότητα 2500 εκπαιδευτικών, η κατάργηση των 50 ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ ΕΠΑΣ και οι καταργήσεις – συγχωνεύσεις 2000 σχολείων. Το αντιεκπαιδευτικό της σχέδιο είναι καλά οργανωμένο με προειλημμένες αποφάσεις στα όργανα της ΕΕ. Μ' ένα «non paper» προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και μάλιστα το μήνα Αύγουστο, δοκιμάζει αντοχές και αντιδράσεις και αναλόγως ετοιμάζεται να ελιχθεί για την πλήρη ευθυγράμμιση του σχολείου με τις ανάγκες της αγοράς. 

Τα όσα “διαρρέουν” στον τύπο για το Γυμνάσιο, το “νέο Λύκειο”, και “νέο τεχνολογικό λύκειο” προμηνύουν ακόμη μεγαλύτερους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση των παιδιών μας, τα οποία θα βρεθούν κατά χιλιάδες εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας, ενώ χιλιάδες εκπαιδευτικοί θα μπουν στις στρατιές ανέργων. 

Πρόκειται για νέα σχολικά προγράμματα αντικατάστασης της γνώσης  με δεξιότητες κατ' απαίτηση των επιχειρήσεων, που καταργούν και συρρικνώνουν δεκάδες μαθήματα, γνώσεις και θέσεις εργασίας. Καταργούν την Τεχνολογία στο Γυμνάσιο και την αντικαθιστούν με project, καταργούν στις δύο τελευταίες τάξεις του Γυμνασίου τα μαθήματα Μουσικής, Εικαστικών, μειώνουν κατά μία ώρα τα μαθήματα Βιολογίας,  Φυσικής Αγωγής, Νέας Ελληνικής Γλώσσας, Ιστορίας και Οικιακής Οικονομίας. 

Για το Γενικό Λύκειο σχεδιάζουν να δίνουν οι μαθητές τέσσερις φορές πανελλαδικές εξετάσεις, από την Α' Λυκείου μέχρι να περάσουν σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τον εξετασιοκεντρικό χαρακτήρα του Λυκείου, γιγαντώνοντας την ιδιωτική εκπαίδευση και την παραπαιδεία, αναγκάζοντας τους γονείς να βάλλουν βαθύτερα το χέρι στην ήδη άδεια τσέπη. Τα θέματα που θα εξετάζονται οι μαθητές του Γενικού Λυκείου θα παίρνονται από την Πανελλαδική Τράπεζα θεμάτων για όλες τις εξετάσεις και θα είναι ενιαία για όλη τη χώρα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι δυσκολίες και οι αδυναμίες των μαθητών κάθε σχολείου. 

Στο Τεχνολογικό Λύκειο, στη Β' και Γ' Λυκείου από τις 35 εβδομαδιαίες ώρες οι 22 θα είναι σε μαθήματα ειδικότητας, τα αντικείμενα των οποίων θα διαμορφωθούν με βάση τις ανάγκες των επιχειρήσεων και κάθε φορά που θα αλλάζει το αντικείμενο θα αλλάζει και ο εκπαιδευτικός, ο οποίος θα εργάζεται με μορφές ελαστικής απασχόλησης και χωρίς να υπάρχει καμία εξασφάλιση για τους μαθητές. Οι μισές ώρες, θα είναι σε παραγωγικές μονάδες! Δηλαδή μέσα στην 9μηνη μαθητεία που θα εφαρμοστεί για τις δύο τελευταίες τάξεις του λυκείου οι ανήλικοι 16άρηδες μαθητές θα προσφέρουν 728 ώρες τζάμπα εργασίας στις επιχειρήσεις χωρίς καμία ασφάλιση, χωρίς να είναι υποχρεωμένος ο εργοδότης να πληρώνει ασφάλιστρα, κι όλα αυτά με την ευγενική χορηγία του υπουργείου Παιδείας και τη βούλα του “νέου τεχνολογικού λυκείου”!! Για το πτυχίο πιστοποίησης των γνώσεών τους θα πρέπει να παρακολουθήσουν ένα μεταδευτεροβάθμιο προαιρετικό 4ο έτος. Στην ουσία επιβάλλεται το 4ο έτος, όπου οι μαθητές θα πρέπει να τον παρακολουθήσουν αν θέλουν να πάρουν το πτυχίο πιστοποίησης των γνώσεών τους.

Η ταχύτητα με την οποία παίρνονται τα μέτρα, επιβάλλει δυναμικό ξεσηκωμό και οργάνωση όχι μόνο της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά όλου του λαού. 

Ήρθε η ώρα, πέρα από συντεχνιακές αντιλήψεις και υπεκφυγές να φέρουμε στο επίκεντρο του αγώνα το τι σχολείο θέλουμε. Δεν αρκούν τα αμυντικά αιτήματα και μόνο τα ΟΧΙ. Διεκδικούμε επιθετικά το σχολείο των σύγχρονων δικών μας αναγκών. Είναι το 12χρονο ενιαίο, δημόσιο και δωρεάν, καθολικό, υποχρεωτικό σχολείο για όλα τα παιδιά, με δίχρονες, δημόσιες και δωρεάν υψηλού επιπέδου επαγγελματικές σχολές και Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, μετά την ολοκλήρωση της 12χρονης βασικής μόρφωσης και μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα. Μέσα σ' ένα τέτοιο εκπαιδευτικό σύστημα δεν περισσεύει κανείς εκπαιδευτικός, δεν αποκλείεται κανένας νέος, δεν χρειάζεται καμία συγχώνευση - κατάργηση σχολικής μονάδας. Αντιθέτως, απαιτεί σχολεία ανοιχτά, καμία τάξη πάνω από 15 μαθητές στην Α'θμια Εκπαίδευση και 20 μαθητές στη Β'θμια. μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, επιπλέον βοηθητικό προσωπικό (σχολικούς φύλακες, καθαρίστριες, γιατρούς, ψυχολόγους, κ.ά.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}