Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Δύο ενδιαφέροντα άρθρα που έχουν περάσει στα “ψιλά”



Μέσα στον σημερινό όψιμο “αντι-φασιστικό” οίστρο των συστημικών ΜΜΕ ορισμένες σημαντικές ειδήσεις (που αφορούν βαθύτερα προβλήματα του ελληνικού καπιταλισμού και του πολιτικού του συστήματος) περνάνε στα “ψιλά”.

 Δύο χθεσινές ειδήσεις ξεχωρίζουν. 


Η πρώτη είδηση προκύπτει από ρεπορτάζ της Real News και μεταφέρει τις αντιρρήσεις της ΕΕ σε σκέψεις και σχεδιασμούς για έκτακτες εκλογές. Το ζήτημα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς τα εκλογικά σενάρια (τριπλές εκλογές, αυτοδιοικητικές και ευρωκοινοβουλευτικές εκλογές, εκλογές λόγω αδυναμίας εκλογής προέδρου της δημοκρατίας) θα έρχονται συνεχώς στην επιφάνεια το επόμενο διάστημα. Ο βασικός λόγος είναι ότι οι εκλογές μπορεί να βάλουν σε μεγάλες περιπέτειες το μνημονιακό μπλοκ και να εκτροχιάσουν την μνημονιακή στρατηγική αντιμετώπισης της καπιταλιστικής κρίσης. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι ευρωπαϊκοί ηγεμονικοί καπιταλισμοί δεν θέλουν επ’ ουδενί εκλογικές περιπέτειες. Ταυτόχρονα όμως οι έλληνες μνημονιακοί εταίροι τους φοβούνται ότι όσο περνά ο χρόνος τα κοινωνικά προβλήματα θα οξύνονται τόσο πολύ που αυτοί θα πεταχτούν σαν πολιτικές λεμονόκουπες.

Η δεύτερη είδηση είναι από γνωστό ιστότοπο τραπεζικών ειδήσεων. Εκθειάζει με σχεδόν αφοπλιστική κυνικότητα τι έχει κάνει η Τράπεζα της Ελλάδας και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την σωτηρία των τραπεζών (και των “πτωχών τραπεζιτών”) και τις καλεί να μην είναι πολύ φαταούλες γιατί αυτό θα έχει παρενέργειες. Να υποθέσουμε ότι οι εγχώριοι τραπεζίτες (και πίσω τους όλες οι βασικές μερίδες του ελληνικού κεφαλαίου) θέλουν να βγάλουν ακόμη πιο φθηνά (και πάντα με δημόσιο χρέος που φορτώνεται ο ελληνικός λαός) τις νέες επανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών τους; Και ότι αυτό δεν καλοβλέπεται από τους ευρωπαίους “εταίρους” τους και δανειστές γιατί μπορεί να κινδυνέψουν να γράψουν αυτοί ζημιές και γιατί σκοπεύουν να αποκτήσουν αυτοί τμήμα (αν όχι την μεγάλη πλειοψηφία) του ελληνικού τραπεζικού τομέα; Και ότι οι επικεφαλείς της ΤτΕ και του ΤΧΣ ζητούν να μην πιέζονται τόσο πολύ γιατί είναι στη μέση και θα μαζέψουν “σφαλιάρες” από πολλές πλευρές;
Και όλα αυτά όταν νέο μνημόνιο (είτε τυπικά είτε άτυπα) ετοιμάζεται να φορτωθεί στις πλάτες των εργαζομένων.
————————————————————————————-
Tα σενάρια των εκλογών ανησυχούν τις Βρυξέλλες

Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου


Η έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών για πιθανή πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ανησυχεί τους επιτελείς των Βρυξελλών, οι οποίοι δε θα ήθελαν να δουν να προστίθεται στα χιλιάδες προβλήματα του ελληνικού προγράμματος και στο δαίδαλο των σχέσεων με το ΔΝΤ και μία περίοδος πολιτικής αστάθειας ή προεκλογικών παροχών. Το σημείο σύγκλισης της κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες όλο αυτό τον καιρό δεν ήταν άλλο από την ανοιχτή γραμμή, που μετά κόπων και βασάνων έχει ανοιχτεί ανάμεσα στις δύο πρωτεύουσες και μέχρι στιγμής έχει αποτρέψει πάμπολλες κρίσεις. Οι Βρυξέλλες επιθυμούν, όπως έλεγαν στο Real.gr κοινοτικές πηγές, μία ισχυρή πολιτική δέσμευση ότι το πρόγραμμα θα τηρηθεί και η Ευρώπη θα έχει πάτημα έναντι της κοινής γνώμης των κρατών – μελών να συνεχίσει τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

Επιπλέον, οι κοινοτικές υπηρεσίες θεωρούν οικτρό το να συρθεί η χώρα σε κάλπες, αντί να εφαρμοστεί ο νόμος σε καταφανείς περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με την υπόσταση της χώρας ως αστική δημοκρατία. Πηγή που ενημέρωσε επίσημα το Real.gr επεσήμανε ότι η τήρηση του νόμου είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών, την τήρηση όμως του ελληνικού κεκτημένου θα την κρίνει και η Κομισιόν. Ο κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε το Real.gr δε θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο σε σχέση με τη χθεσινή έκθεση της βρετανικής δεξαμενής σκέψης DEMOS, που μιλάει για υπαναχώρηση της δημοκρατίας στην Ελλάδα και την Ουγγαρία. Τόνισε, όμως, ότι η Ελλάδα καθώς θα μπει σε μία δύσκολη περίοδο διαπραγμάτευσης δεν θα ήθελε να κριθεί επί τη βάσει της πολιτικής αστάθειας: “Κάποιος θα πρέπει να δεσμευτεί για τη χώρα”. Η εκλογολογία είναι τόσο έντονη τις τελευταίες ώρες που ακόμα και ο επισκεπτόμενος στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο των υπουργών Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης δεν παρέλειψε, ενημερώνοντας τον τύπο σε μία αποστροφή του λόγου του, να αναφερθεί και στην πιθανότητα κάποιου ατυχήματος που θα μπορούσε να ανατρέψει τη μέχρι τώρα προσπάθεια.

Ενδεικτική του αναβρασμού γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα είναι και η συνέντευξη που παραχώρησε ο Κλάους Ρέγκλινγκ στην WSJ.

Κλάους Ρέγκλινγκ επικεφαλής EFSF/ ESM στην Wall Street Journal: “Η τρέχουσα ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους είναι χωρίς νόημα”.

Δεν έχει νόημα η ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και στην ουσία δεν αφορά κανέναν, υποστηρίζει ο επικεφαλής του μηχανισμού στήριξης του ευρώ, Κλάους Ρέγκλινγκ, διότι όπως επισημαίνει προέχει και υπερτερεί της ανάλυσης η πολιτική απόφαση των εταίρων να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την Ελλάδα όσο αυτή τηρεί τις υποχρεώσεις της. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ είναι εξαιρετικά σαφής, λέγοντας ότι μιλάει μόνο εκ μέρους του τεχνοκρατικού οργανισμού που προΐσταται και είναι βέβαιος πως το ΔΝΤ έχει άλλη άποψη και προφανώς οι δύο αυτές απόψεις θα συγκρουστούν κάποια στιγμή. Επιπλέον, υπενθυμίζει πως το δικό του ταμείο δεν είναι ο προτιμησιακός δανειστής (δηλαδή δεν είναι ο πρώτος που πληρώνεται σε περίπτωση ξεκαθαρίσματος), ρόλο που αναγνωρίζει στο ΔΝΤ. Αξίζει να σημειωθεί πως όποιες και αν είναι οι απόψεις των Ευρωπαίων, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με το ΔΝΤ, τότε του ΔΝΤ εκ του διεθνούς δικαίου καθιστά όλα τα ποσά που έχει δανείσει άμεσα απαιτητά. Με άλλα λόγια, οι Ευρωπαίοι, καθώς η Ελλάδα δε δύναται, θα πρέπει να βρουν και να δώσουν, εν μία νυκτί, περί τα 10 δις στο ΔΝΤ, για να εξαγοράσουν την ησυχία τους στη χάραξη οικονομικής πολιτικής. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

Καθώς ο Ρέγκλινγκ είναι εις εκ των σημαντικότερων τεχνοκρατών της ευρωζώνης αξίζει να προσέξουμε τα βασικά σημεία της τοποθέτησής του στη Wall Street Journal:

- Αν η Ελλάδα συνεχίσει να πληροί τους όρους δε θα την αφήσουμε μόνη της.
- Ο EFSF δανείζει μόνο συνοδεύοντας τα δάνειά του με όρους. Δεν μπορεί να υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση από τον EFSF χωρίς όρους.
- Η περίοδος αποπληρωμής των ελληνικών δανείων θα συνοδεύεται από τους κοινοτικούς κανόνες, δηλαδή τους όρους της οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης, του ευρωπαϊκού εξαμήνου, των συγκεκριμένων συστάσεων κλπ.
- Η επιπλέον ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών πρέπει να συνάδει με τους κανόνες ανακεφαλαιοποίησης, τους ενδιάμεσους κανόνες εκκαθάρισης τραπεζών και τους κανόνες ανταγωνισμού.
- Δεν είναι αυτονόητο ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ανακεφαλαιοποίηση τα χρήματα που βρίσκονται στο ελληνικό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
- Έχουμε διαφορετική οπτική σε σχέση με το ΔΝΤ όσον αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Το ΔΝΤ δίνει δάνεια για δέκα χρόνια και ως εκ τούτου θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό το τι θα συμβεί μέσα στη δεκαετία. Εμείς δίνουμε δάνεια για τριάντα χρόνια, οπότε δεν επικεντρώνουμε απλώς σε μία δεκαετία αλλά σε τριάντα χρόνια.
- Η συζήτηση περί δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών είναι εκτός θέματος. Όταν το έλλειμμα συρρικνώνεται τότε βρίσκεσαι πιο κοντά σε ένα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, σε διαρθρωτικούς όρους και αυτός είναι ο σκοπός. Δεν έχουμε μπει σε συζητήσεις με το ΔΝΤ για το τι θα συμβεί μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος.
- Οι συνθήκες δανεισμού της Ελλάδας εντός προγράμματος είναι απείρως καλύτερες από το αν δανειζόταν σήμερα από τις αγορές.
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας στη Γκάμπριελ Στάινχαουζερ και τη Ματίνα Στέβις επιχειρεί μία ψύχραιμη προσέγγιση στο θέμα του ελληνικού προγράμματος, καθώς αυτό ολοκληρώνεται με τις αγορές να παραμένουν κλειστές για την Ελλάδα και μια μακρά διαμάχη με το ΔΝΤ, τους εταίρους και το ελληνικό πολιτικό σύστημα για ένα πρόσθετο δάνειο είναι προ των πυλών. Ο επικεφαλής του EFSF ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι πολιτικός, δεν ερωτάται και δεν συμμετέχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, όταν όμως του ζητηθεί να παράσχει μία τεκμηριωμένη οικονομική ανάλυση αυτό κάνει. Η άποψη του EFSF, που είναι βασικός χρηματοδότης του ελληνικού προγράμματος, δεν μπορεί να είναι άλλη από την αυστηρή περιγραφή των κανόνων που ισχύουν και έχουν εγκριθεί σε ανώτατο επίπεδο από τα κράτη- μέλη και υπογραφεί από τις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις.
—————————————————————————————————————–

Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών δεν πρέπει να διαμαρτύρονται – ΤτΕ και ΤΧΣ στήριξαν τους σχεδιασμούς και συνέβαλλαν ώστε τα αιτήματα των τραπεζών σε DGCom, Τρόικα να ικανοποιηθούν – Ομπρέλα προστασίας οι θεσμικές αρχές


Ως ομπρέλα προστασίας των ελληνικών τραπεζών αναδεικνύονται οι δύο βασικές θεσμικές αρχές η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Τόσο η ΤτΕ όσο και το ΤΧΣ συνέβαλλαν
A)Στην αναδιαμόρφωση του τραπεζικού χάρτη
B)Στην συγκέντρωση δυνάμεων ώστε να διασφαλιστεί η συστημικότητα των 4 βιώσιμων τραπεζών.
Γ) Στην διασφάλιση της σταθερότητας και κεφαλαιακής επάρκειας του κλάδου που κλονίστηκε ανεπανόρθωτα.
Δ)Η συγκέντρωση δυνάμεων πραγματοποιήθηκε με γνώμονα την ισότιμη μεταχείριση των τραπεζών, ώστε όλοι να βοηθηθούν, όλοι να διασφαλιστούν.
Η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας βρίσκονται πλέον πολύ κοντά.
Η εποπτική αρχή των τραπεζών η ΤτΕ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως βασικός μέτοχος όλων των τραπεζών συνεργάζονται σε πολύ καλό κλίμα και στηρίζουν το τραπεζικό σύστημα.
Το ότι κατάφεραν να πετύχουν τις περισσότερες των επιδιώξεων τους οι τράπεζες στις επαφές που πραγματοποίησαν με την DGCom θα πρέπει να αποδοθεί στην υπερπροσπάθεια που κατέβαλλε το ΤΧΣ και η ΤτΕ.
Μεταξύ πολλών παρεμβάσεων μπορούν να αναφερθούν
1)Οι επιστολές της ΤτΕ που υποχρέωσαν Credit Agricole και Societe Generale πριν αποχωρήσουν να επενδύσουν σημαντικά κεφάλαια σε Emporiki και Geniki.
2)Η παράμετρος της αποπληρωμής του ELA ήταν καθοριστική ώστε η Alpha bank να αποκτήσει την Emporiki.
3)Οι επιστολές Koopman της DGCom Directorate-General for Competition δηλαδή η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ στο παρελθόν ο οποίος ζητούσε πρώτα οι τράπεζες να αποπληρώσουν το ευρωσύστημα και εν συνεχεία να προχωρήσουν οι δομικές αλλαγές στο banking, τροποποιήθηκε κατόπιν παρέμβασης της ΤτΕ.
3)Η μοιρασιά των εξαγοραζομένων τραπεζών πραγματοποιήθηκε με κριτήρια συστημικής ευστάθειας.
Όλοι είχαν την ευκαιρία να διεκδικήσουν τράπεζες π.χ. ΑΤΕ την διεκδικούσαν Πειραιώς και Eurobank, την Emporiki την διεκδικούσαν όλες οι τωρινές συστημικές τράπεζες, το ΤΤ το διεκδίκησαν σχεδόν όλες οι τράπεζες, τις κυπριακές τράπεζες διεκδίκησαν Πειραιώς και Alpha bank.
Ωστόσο στο τέλος τα κριτήρια επιλογής είχαν ένα σκοπό να διασφαλίσουν την συστημικότητα κάθε τράπεζας και στο θέμα αυτό ο ρόλος της ΤτΕ ήταν καθοριστικός.
4)Το ΤΧΣ συνέβαλλε στην διαμόρφωση του νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση, στον μηχανισμό των warrants και βεβαίως στις συμβάσεις προεγγραφής που διασφάλισαν τις τράπεζες στις επερχόμενες αλλαγές που σημειώθηκαν.
5)Στην πρόσφατη επίσκεψη της DGCom στην Ελλάδα τα προαπαιτούμενα που είχαν τεθεί προς τις ελληνικές τράπεζες ήταν επώδυνα και σκληρά.
Ωστόσο το ΤΧΣ αλλά και η ΤτΕ κατάφεραν να τροποποιήσουν πολλές από τις απαιτήσεις της DGCom και έτσι οι τράπεζες να αποκτήσουν μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων, στα Βαλκάνια, στις θυγατρικές στην Ελλάδα στα no core business assets, στους φραγμούς που είχαν τεθεί για την πιστωτική επέκταση και άλλα.
6)Η ΤτΕ διασφάλισε την σταθερότητα όταν υπήρξαν τράπεζες που δεν μπόρεσαν να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες και υποχρεώσεις.
Υπήρχε έτοιμο σχέδιο ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα του banking.
Συγχωνεύονταν τράπεζες μέσα σε 24 ώρες, που αποτελεί πρωτόγνωρη εξέλιξη.
7)Το ΤΧΣ διαθέτοντας 8,5 δισεκ. κεφαλαιακό απόθεμα έχει επενδύσει μαζί με τα funding gap σωρευτικά 41 δισεκ. ευρώ.
Το ελληνικό banking έχει ακόμη ορισμένα ανοικτά ζητήματα αλλά πλέον σε καμία περίπτωση δεν κινδυνεύει όπως στο παρελθόν.
8)Το ΤΧΣ και η ΤτΕ κατέβαλλαν υπερπροσπάθεια ώστε να μειωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες της Eurobank από 2 δισεκ. στα 1,5 με 1,6 δισεκ. ευρώ.
9)Το ΤΧΣ καταβάλλει τεράστια προσπάθεια ώστε να ξεπεραστεί ο βασικός σκόπελος για την Εθνική δηλαδή τα εμπόδια που ορθώνει η Τρόικα για την εθελουσία και το Ταμείο Αυτασφάλειας που έχει εισηγηθεί να τεθεί σε εκκαθάριση.
10)Η ΤτΕ και το ΤΧΣ πλέον συνεργάζονται, οι δίαυλοι επικοινωνίας λειτουργούν χωρίς παράσιτα και η στόχευση είναι κοινή, να πετύχει το ελληνικό banking.
Στο πλαίσιο αυτό ωστόσο υπάρχουν ορισμένες γκρίνιες από συγκεκριμένους τραπεζίτες οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.
Το ΤΧΣ και η ΤτΕ έχουν βοηθήσει αντικειμενικά το ελληνικό banking και οποιαδήποτε άλλη μεμψιμοιρία δεν βοηθάει.
Ο Γ. Προβόπουλος της ΤτΕ και η Α. Σακελλαρίου του ΤΧΣ έχουν κοινούς στόχους πλέον και οι τραπεζίτες πρέπει να κατανοήσουν ότι ΤτΕ και ΤΧΣ είναι οι φυσικοί τους σύμμαχοι.
Όσοι το κατανοήσουν θα εξέλθουν κερδισμένοι.
Όσοι δεν το κατανοήσουν δεν θα εξέλθουν κερδισμένοι.
Εμπειρικά είναι λάθος να τα βάζει κανείς με την εποπτική αρχή και με τον βασικό μέτοχο.
Απλά χρειάζεται κοινή λογική και υπέρβαση των παλαιών αντιλήψεων.
Αν όλοι συνειδητοποιήσουν τον στόχο το βέβαιο είναι ότι οι διοικήσεις των τραπεζών θα επιτύχουν πολλά.Πέτρος Λεωτσάκος

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}