Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Κόλλησαν έξι στις δέκα επενδύσεις ΕΣΠΑ

Κόλλησαν έξι στις δέκα επενδύσεις ΕΣΠΑ - Δεν βρίσκουν ρευστό οι εταιρίες
http://www.euro2day.gr

Της Αλεξάνδρας Γκίτση
 
Η έλλειψη ρευστότητας και η δυσκολία των τραπεζών να δώσουν δάνεια ή εγγυητικές επιστολές εμπόδιο στην ολοκλήρωση εγκεκριμένων επενδύσεων. Με παράταση προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα το ΥΠΑΝ.

Την αδυναμία των επιχειρήσεων και κατ' επέκταση του τραπεζικού συστήματος να βρουν πιστώσεις επιβεβαιώνει η νέα παράταση ολοκλήρωσης σε δύο προγράμματα του ΕΣΠΑ.


Πρόκειται για τα προγράμματα "Μεταποίηση στις Νέες Συνθήκες" (έληγε στις 13/7) και "Εξωστρέφεια - Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων" (έληγε στις 6/9). Αμφότερα συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας. Εντάχθηκαν σε αυτό 2.650 επιχειρήσεις, στην πράξη, όμως, τα συγκεκριμένα προγράμματα δεν έχουν τρέξει με τον ρυθμό που θα επιθυμούσαν οι ίδιες οι επιχειρήσεις, αλλά και η κυβέρνηση.

Η νέα εξάμηνη παράταση (η πρώτη οριζόντια εξάμηνη παράταση είχε δοθεί τον περασμένο Δεκέμβριο) επιβεβαιώνει την έλλειψη ρευστού στην αγορά, αλλά και την απροθυμία του τραπεζικού συστήματος, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά επιχειρηματίες, να ανοίξει τις γραμμές πίστωσης και να δώσει ακόμη και εγγυητικές επιστολές, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να ξεκινήσουν την επένδυσή τους και να πάρουν την προκαταβολή και τις δόσεις από τα κοινοτικά κονδύλια.

Αποτέλεσμα, από τις 2.650 επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στα προγράμματα "Μεταποίηση στις Νέες Συνθήκες" και "Εξωστρέφεια - Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων", προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 245 εκατ. ευρώ και συνολικής δαπάνης (μαζί με την ιδία συμμετοχή) κοντά στα 500 εκατ. ευρώ, μόνο οι 941, δηλαδή ποσοστό 35,5%, κατάφεραν να υλοποιήσουν έγκαιρα το απαραίτητο ποσοστό της επένδυσης.

Η συντριπτική πλειοψηφία, ήτοι το 64,5%, ή πάνω από 6 στις 10 επιχειρήσεις, δηλαδή 1.709, δεν έχει καταφέρει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, να υλοποιήσει το απαραίτητο ποσοστό της επένδυσης (30%) για να ξεκινήσει η εκταμίευση των κοινοτικών κονδυλίων, με αποτέλεσμα τα χρήματα του ΕΣΠΑ να μην μπορούν να εκταμιευθούν και να λιμνάζουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκταμίευση - απορρόφηση και για τα δύο προγράμματα κυμαίνεται στο 30%, δηλαδή έχουν απορροφηθεί περί τα 75 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά, πάντως, το πρόγραμμα εξωστρέφεια, από τις 743 επιχειρήσεις που εντάχθηκαν σε αυτό υλοποιούνται αυτήν τη στιγμή 550 σχέδια. 

Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που τόσο η απορρόφηση των κονδυλίων από το ΕΣΠΑ, όσο και η στήριξη της επιχειρηματικότητας, και δη της εξωστρέφειας, παραμένουν το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο.

Η χθεσινή παράταση έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά τη συνάντηση κορυφής που είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης υπό τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη με εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Σε εκείνη τη δίωρη συνάντηση, οι δύο πλευρές επιχείρησαν να βρουν έναν κώδικα επικοινωνίας και να καταρτίσουν ένα στοχοδιάγραμμα βάσει του οποίου θα ξεκινήσει να πέφτει ρευστό στην αγορά.

Το χρονοδιάγραμμα και οι στόχοι θα εξειδικευτούν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου προκειμένου μέχρι το τέλος του έτους να έχουν συμβασιοποιηθεί από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες 2 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία.

Ύστερα από εκείνη τη συνάντηση, ο υπουργός είχε εμφανιστεί αποφασισμένος να πιέσει τις τράπεζες να ρίξουν χρήμα στην αγορά, επισημαίνοντας πως "δεν προτιθέμεθα να παραμείνουμε θεατές. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Είμαστε εδώ να ελέγχουμε τις τράπεζες γιατί και εμάς μας ελέγχει ο ελληνικός λαός. Δεν θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα".

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Γιώργος Ζανιάς είχε σημειώσει ότι "η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών προσπαθεί να λειτουργήσει ως μηχανισμός άσκησης πίεσης στο σύστημα για να διοχετευθούν χρήματα από αυτήν την πηγή".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}