Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Απολύσεις μέσω ωραρίου

Ακόμα και για κινητοποιήσεις μέσα στις πανελλαδικές κάνουν λόγο οι εκπαιδευτικοί που βλέπουν να χάνονται 9.750 θέσεις απασχόλησης στα δημόσια και 1.500 στα ιδιωτικά σχολεία με το πολυνομοσχέδιο

Της Αννας Ανδριτσάκη
Αναβρασμός επικρατεί στον χώρο της εκπαίδευσης μετά την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου με τις επείγουσες ρυθμίσεις, αργά, χθες το βράδυ, στη Βουλή. Καταγγέλλεται από τους εκπαιδευτικούς ότι οι –αναμενόμενες- διατάξεις για την αύξηση του διδακτικού ωραρίου στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι ψευδεπίγραφες και παραπλανητικές, ενώ αποκαλύπτεται ότι δεν πρόκειται για δυο ώρες επιπλέον, όπως παρουσιάζεται, αλλά φθάνει τις τέσσερις εβδομαδιαίως. Καταγγέλλοντας το ευρύτερο σχέδιο συρρίκνωσης της παιδείας, ήδη κινήσεις εκπαιδευτικών κάνουν λόγο για κινητοποιήσεις ακόμα και μέσα στις πανελλαδικές. Ηδη έγιναν οι πρώτες κλήσεις σε συνελεύσεις του κλάδου αμέσως μετά το Πάσχα.


Τέσσερις επιπλέον ώρες τη βδομάδα

Οπως επισημαίνεται, μια μεγάλη μερίδα του κλάδου, εκείνοι που έχουν προϋπηρεσία 20-35 χρόνων και οι οποίοι αποτελούν το 40% του δυναμικού της μέσης εκπαίδευσης, θα εργάζονται τέσσερις ώρες περισσότερες εβδομαδιαίως, αφού, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις, πλέον, καλούνται να εργαστούν 20 ώρες από 16 που είναι τώρα το ανώτατο όριο. Μεσοσταθμικά, η αύξηση ανεβαίνει στις τρεις ώρες εβδομαδιαίως. Συγκεκριμένα προβλέπεται: Οι ώρες διδασκαλίας εβδομαδιαίως για το εκπαιδευτικό προσωπικό όλων των κλάδων της κατηγορίας Π.Ε. θα είναι 23 (από 21 που ισχύει σήμερα) εάν έχουν έως έξι χρόνια υπηρεσίας, 21 ώρες (από 19) αν έχουν από 6 έως 12 χρόνια υπηρεσίας και 20 ώρες (από 18) γι’ αυτούς που έχουν πάνω από 12 έτη υπηρεσίας όπως και για όσους έχουν πάνω από 20 χρόνια προϋπηρεσίας (από 16 ώρες).

Σε ό,τι αφορά τους διευθυντές γυμνασίων, λυκείων και επαγγελματικών σχολών, ορίζεται: 10 ώρες όταν λειτουργούν με τρία έως πέντε τμήματα τάξεων, 9 ώρες όταν λειτουργούν με έξι έως εννέα τμήματα, 7 όταν λειτουργούν με δέκα έως δώδεκα τμήματα και 5 όταν λειτουργούν με περισσότερα από δώδεκα τμήματα. Οι υποδιευθυντές θα διδάσκουν 16 ώρες την εβδομάδα, ενώ οι υπεύθυνοι εργαστηρίων 20. Οι εκπαιδευτικοί εργαστηρίων του κλάδου TE01 θα διδάσκουν 24 ώρες εάν έχουν έως επτά έτη υπηρεσίας, 21 εάν έχουν επτά μέχρι δεκατρία έτη υπηρεσίας και 20 εάν έχουν πάνω από δεκατρία έτη υπηρεσίας.

Η αύξηση ωραρίου, υποστηρίζουν οι εκπαιδευτικοί, μεταφράζεται σε 9.750 θέσεις. Και όπως συμπληρώνουν, εάν συνυπολογιστούν οι επερχόμενες συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων και σχολείων, η δαμόκλειος αξιολόγηση και το πειθαρχικό «δίκαιο» τότε να είμαστε σίγουροι ότι οι απολύσεις είναι ante portas. Ηδη, κινήσεις εκπαιδευτικών καλούν σε συνελεύσεις του κλάδου αμέσως μετά το Πάσχα και συνέλευση προέδρων, το Σάββατο 18 Μαΐου.

Πάντως, το πλαίσιο των μέτρων είναι σαφώς προσδιορισμένο από το Μεσοπρόθεσμο που απαιτεί εξοικονόμηση περίπου 41,2 εκατ. ευρώ το 2013 και 61,8 το 2014.

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και διατάξεις για την ιδιωτική εκπαίδευση και συγκεκριμένα για τους τρόπους συμπλήρωσης του υποχρεωτικού ωραρίου (ή η μείωση αποδοχών αν δεν συμπληρώνεται) των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, κάτι που ήδη εφαρμόζεται στα ιδιωτικά σχολεία. Ωστόσο, μέχρι να κατατεθεί το τελικό κείμενο στη Βουλή είχε σημάνει συναγερμός στον χώρο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Τα ανεπίσημα κείμενα που κυκλοφορούσαν από νωρίς περιελάμβαναν και μια δεύτερη διάταξη σχετικά με τους όρους συμπλήρωσης του διδακτικού ωραρίου στα ιδιωτικά σχολεία και η οποία θα οδηγούσε σε χιλιάδες απολύσεις. Μέχρι αργά το βράδυ, παρέμεναν αντικρουόμενες οι διαρροές πληροφοριών. Στα κείμενα που είχαν φθάσει ακόμα και στα κόμματα η επίμαχη διάταξη υπήρχε, ενώ το υπουργείο Παιδείας διαβεβαίωνε εκπροσώπους ιδιωτικών εκπαιδευτικών ότι θα απαλειφθεί, όπως και έγινε.

Πλεονάζον προσωπικό

Για την ιστορία, η διάταξη προέβλεπε: «Η (σ.σ. πρωθύστερη) ρύθμιση ισχύει αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση που η ανάγκη συμπλήρωσης του διδακτικού ωραρίου προκύπτει μετά από την πλήρη κατανομή των διδακτικών ωρών ανά μάθημα στους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στο σχολείο.» Αυτό, όπως έλεγαν εμβρόντητοι οι εκπαιδευτικοί χθες, σημαίνει τη δρομολόγηση 1.500 απολύσεων από τα ιδιωτικά σχολεία. Με την επίκληση του ισχυρισμού ότι δεν υπάρχουν διδακτικές ώρες, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να προβούν ελεύθερα σε απολύσεις και, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς βάσει των 11.000 ενεργών ιδιωτικών εκπαιδευτικών, ένας στους πέντε με έξι εκπαιδευτικούς θα προκύπτει ως πλεονάζων και ακολούθως θα απολύεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}