Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Κούρεμα χρεών προς ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ… απολύσεις σε ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ

ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΤΡΕΧΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
EYDAP 

Μόνο οι επενδυτικές οφειλές του Δημοσίου προς τις δύο εταιρείες ξεπερνούν τα 350 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές αγγίζουν τα 600

Του Ανδρέα Δανού

Σε κούρεμα των επενδυτικών οφειλών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ και απολύσεις σε ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ οδηγείται το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να κλείσει το συντομότερο δυνατό τη λίστα των προαπαιτούμενων του Σεπτεμβρίου.


Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από το μεγάλο θέμα των αλλαγών στο Δημόσιο η τρόικα θα πρέπει στην αξιολόγηση να έχει ένα εγκεκριμένο σχέδιο για τις τρεις προβληματικές δημόσιες εταιρείες και ένα ξεκαθάρισμα των χρεών για τις εταιρείες ύδρευσης προκειμένου να προχωρήσει η αποκρατικοποίησή τους.

Ειδικότερα το θέμα της διευθέτησης των χρεών των ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ το οποίο συνδέεται ευθέως με την αποκρατικοποίηση των δύο επιχειρήσεων δείχνει δυσεπίλυτο, αφού το σύνολο των οφειλών του Δημοσίου φτάνει περίπου τα 600 εκατ. ευρώ. Το πρόβλημα βρίσκεται όχι τόσο στις οφειλές από υδροληψία, οι οποίες υπολογίζονται κοντά στα 200-230 εκατ ευρώ, όσο στις επενδυτικές οφειλές του Δημοσίου, που ξεπερνούν τα 350 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου ώστε να περιορίσει σημαντικά (με κάποιο κούρεμα) το ποσό, δεδομένου ότι θεωρείται πως κάποιες επενδυτικές δαπάνες δεν ανταποκρίνονται στο παραγόμενο αποτέλεσμα.

Από την άλλη, η αποπληρωμή ενός τέτοιου ποσού για επενδυτικές δαπάνες θα ισούται, αν δεν υπερβαίνει, το τίμημα της αποκρατικοποίησης με βάση τις σημερινές χρηματιστηριακές αξίες της μεγαλύτερης από την εταιρείες ύδρευσης, της ΕΥΔΑΠ, για την οποία ο διαγωνισμός αποκρατικοποίησης αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο.

Το χρέος από υδροληψίες έχει μπει σε έναν δρόμο ρύθμισης και σταδιακής αποπληρωμής, ενώ το χρέος των περίπου 50 εκατ. ευρώ για το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων θα ενταχθεί στη διαδικασία της αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες μέχρι και το τέλος του έτους.

Η απαίτηση της τρόικας για το ξεκαθάρισμα γεννήθηκε από την αποτυχία της ΔΕΠΑ, η οποία κατά τη διάρκεια της αποκρατικοποίησης με την Gazprom -η οποία τελικά αποχώρησε– ζητούσε τη ρύθμιση εδώ και τώρα των χρεών ύψους 450 εκατ. ευρώ από τους ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. Τότε ο όρος που τέθηκε είναι ότι κάθε δημόσια επιχείρηση που οδηγείται σε αποκρατικοποίηση θα πρέπει να ξεκαθαρίζει από τα χρέη της.

Ετσι επιλέχθηκαν πρώτες οι εταιρείες ύδρευσης, ενώ ο διαγωνισμός για την ΕΥΑΘ είχε ήδη ξεκινήσει και καθυστερούσε να περάσει στην επόμενη φάση λόγω της συγκεκριμένης εκκρεμότητας.

Το θέμα της αποκρατικοποίησης, η οποία έχει συναντήσει έντονες κοινωνικές αντιδράσεις, περιέπλεξε ακόμη περισσότερο η απάντηση του επιτρόπου αρμόδιου για θέματα οικονομικής και νομισματικής πολιτικής Ολι Ρεν προς τον ευρωβουλετή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χουντή. Σε ερώτηση για τις ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ ο κ. Ρεν απάντησε πως οι εταιρείες οι οποίες πρόκειται να αποκρατικοποιηθούν δεν είναι επιλογή της τρόικας αλλά της ελληνικής κυβέρνησης. Με τον τρόπο αυτό άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν οι συγκεκριμένες εταιρείες από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αν βέβαια αντικατασταθούν από άλλες.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Η τύχη των δύο αμυντικών βιομηχανιών (ΕΑΣ-ΕΛΒΟ) αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα, αφού το υπουργείο Οικονομικών και τα συναρμόδια υπουργεία Αμυνας και Περιβάλλοντος πάρουν τη γνώμη της τρόικας για τα σχέδια αναδιάρθρωσης που έχουν στείλει από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας.

Δύο διαγωνισμοί

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διαγωνισμός για την πώληση της ΛΑΡΚΟ θα ακολουθεί τον κανόνα τού 2 σε 1 συμφωνώντας με τον αρχικό σχεδιασμό του Δημοσίου για πώληση της επιχείρησης ως ενιαίας μονάδας. Συγκεκριμένα θα γίνουν δύο διαγωνισμοί. Ενας για το ορυχείο και ένας για το εργοστάσιο της εταιρείας. Ωστόσο ο ιδιώτης επενδυτής που θα ενδιαφερθεί για ένα από τα δύο τμήματα της εταιρείας θα έχει αυτόματα και ένα δικαίωμα προτίμησης και για το άλλο. Αυτό βέβαια δεν αποκλείει η αποκρατικοποίηση να έχει τελικά δύο ιδιώτες που θα διαμοιράσουν τα ιμάτια της ΛΑΡΚΟ.

Σε ό,τι αφορά τα περίπου 1.000 άτομα που απασχολούνται σήμερα στην εταιρεία υπάρχει μια κατ’ αρχήν απόφαση για τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας. Παρ’ όλα αυτά η διαδικασία αποκρατικοποίησης που έχει επιλεγεί αν εγκριθεί από την τρόικα δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το προσωπικό θα μείνει ανέπαφο.

«Αγκάθι» 130 εκατομμυρίων

Στην ΕΑΣ είναι δεδομένο ότι ακόμη και μετά την απόσχιση του πολιτικού από το στρατιωτικό σκέλος της επιχείρησης θα πρέπει να γίνει μείωση του προσωπικού των 800 εργαζομένων. Από εκεί και πέρα το στρατιωτικό σκέλος (δηλαδή αυτό που κατασκευάζει ελαφρά όπλα και πυρομαχικά) θα παραμείνει υπό την εποπτεία του υπουργείου Αμυνας, ενώ το πολιτικό σκέλος θα οδεύσει προς αποκρατικοποίηση. Αγκάθι και σε αυτό θα αποτελέσουν οι παράνομες κρατικές ενισχύσεις των 130 εκατ. ευρώ τις οποίες έχει εντοπίσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. και οι οποίες θα πρέπει να ξεκαθαριστούν πριν προχωρήσει η αποκρατικοποίηση.

Η επιλογή της απόσχισης στηρίχθηκε στο γεγονός ότι στο πολιτικό μέρος της επιχείρησης οφείλει μόνο το 7-8% των κρατικών ενισχύσεων, ήτοι περίπου 10 εκατ. ευρώ που θεωρείται ότι μπορούν να καλυφθούν.

Στην περίπτωση της ΕΛΒΟ η εταιρεία θα πρέπει να εκκινήσει και πάλι τη δραστηριότητά της και να ξεκινήσει την εκκαθάριση που αποφάσισε ο σύμβουλος του Δημοσίου. Με βάση τον νόμο του 2005 με τον οποίο θα γίνει η εκκαθάριση ο υπεύθυνος δεν θα μπορεί να αναιρέσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις της εταιρείας, αλλά θα μπορεί να καταργήσει –και μάλιστα αζημίως για το Δημόσιο– συμβάσεις εργασίας. Με άλλα λόγια, αν θεωρηθεί ότι στους περίπου 300 εργαζομένους υπάρχουν υπεράριθμοι μάλλον το προσωπικό θα μειωθεί ακόμη περισσότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}