http://www.inews.gr
Οι σουηδικές αρχές μετανάστευσης αποφάνθηκαν πως υπό το φως της επιδείνωσης της σύγκρουσης στη Συρία θα χορηγηθεί άδεια μόνιμης παραμονής σε όλους τους Σύριους αιτούντες άσυλο που έχουν έρθει στη Σουηδία.
Η Σουηδία είναι η πρώτη χώρα στην ΕΕ που προσφέρει άδεια μόνιμης παραμονής σε πρόσφυγες από τη Συρία, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων ΤΤ...
Η απόφαση αυτή αφορά όλους τους αιτούντες άσυλο από τη Συρία στους οποίους είχε ήδη χορηγηθεί προσωρινή άδεια παραμονής στη Σουηδία για λόγους ανθρωπιστικής προστασίας. Όπως
ανακοίνωσε στις 3 Σεπτεμβρίου το Σουηδικό Συμβούλιο Μετανάστευσης
(Migrationsverket), θα λαμβάνουν πλέον μόνιμες άδειες παραμονής.
Προηγουμένως, μόνιμη άδεια παραμονής είχε χορηγηθεί περίπου στο ήμισυ των αιτούντων άσυλο από τη Συρία, με τους άλλους μισούς να λαμβάνουν τριετή άδεια παραμονής .
Η αξιολόγηση στην οποία βασίζεται η χορήγηση των αδειών βασίζεται στο κατά πόσο η ανάγκη παροχής προστασίας αφορά μεμονομένα άτομα ή αναφέρεται σε μια γενικότερη ανάγκη. Καθώς η κατάσταση στη Συρία έχει επιδεινωθεί και πλέον αναγνωρίζεται ως “ακραία και χαρακτηριζόμενη από γενική βία” χωρίς καμία λύση να διαφαίνεται στον ορίζοντα, η Σουηδική Υπηρεσία Μετανάστευσης κρίνει τα χαμηλά επίπεδα ασφάλειας στη Συρία ως μια μόνιμη κατάσταση.
Η απόφαση αυτή σημαίνει πως οι περίπου 8.000 Σύριοι που έχουν προσωρινή άδεια παραμονής στη Σουηδία θα είναι πλέον σε θέση να παραμείνουν στη χώρα μόνιμα.
Θα έχουν επίσης το δικαίωμα να φέρουν τις οικογένειές τους στη Σουηδία.
Ο Malek Laesker, αντιπρόεδρος του Συρο-Αραβικού Πολιτιστικού Συλλόγου της Σουηδίας (Syrisk arabiska kulturföreningen i Sverige), χαιρέτισε την απόφαση ενώ παράλληλα προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα.
“Το γεγονός ότι η Σουηδία είναι η πρώτη χώρα που ανοίγει τα χέρια της για βοήθεια είναι τόσο θετικό όσο και αρνητικό”, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων TT, εξηγώντας ότι μπορεί να δώσει ώθηση στην αναπτυσσόμενη αγορά της λαθραίας διακίνησης ανθρώπων.
Εξέφρασε επίσης ανησυχίες ότι η κίνηση αυτή θα αυξήσει περισσότερο τους τόνους στην ήδη οξυμένη συζήτηση σχετικά με τις πολιτικές μετανάστευσης της Σουηδίας.
“Αντιμετωπίζουμε ήδη κρίση γύρω από το θέμα αυτό στη Σουηδία. Ελπίζω ότι οι πολιτικοί μας θα την επιλήσουν με σωστό τρόπο”, είπε.
Το 2012 και το 2013, συνολικά 14.700 Σύριοι αιτούντες άσυλο ήρθαν στη Σουηδία. Μαζί με τη Γερμανία, η Σουηδία είναι η δεύτερη χώρα της ΕΕ που δέχθηκε το μεγαλύτερο αριθμό αιτούντων άσυλο από την δοκιμασμένη από τον πόλεμο χώρα.
Στη δήλωσή του, το Συμβούλιο Μετανάστευσης της Σουηδίας προειδοποίησε ότι αιτούντες άσυλο, οι οποίοι μπορεί να είναι ένοχοι για εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για τις ενέργειές τους στη Συρία θα χάσουν το δικαίωμά χαρακτηρισμού ως πρόσφυγες ή χρήζοντες προστασίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου