Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Fitch: Αύξηση των «κόκκινων δανείων» ώς το τέλος του 2014

 Fitch Ratings
 http://periodista.gr
 
“ Δημιουργούνται νέες ανάγκες, ενώ δεδομένης της πρόθεσης της τρόικας και της κυβέρνησης για άρση του «παγώματος» των πλειστηριασμών, δημιουργεί άλλον ένα «βραχνά» για τα ελληνικά νοικοκυριά, αλλά και τις επιχειρήσεις. ”
 
Του Γιάννη Αγουρίδη

Την εκτίμηση ότι τα "κόκκινα δάνεια" θα συνεχίσουν να αυξάνουν τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2014 καθώς η οικονομία θα παραμείνει αδύναμη, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό, πραγματοποιεί ο οίκος Fitch. Σε ανάλυση που δημοσιοποιήθηκε χθες αναφέρεται ότι το παραπάνω θα μειώσει την ανάγκη προβλέψεων παρότι οι τελευταίες θα παραμείνουν υψηλές, προσθέτοντας ότι στα τέλη του α' εξαμήνου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν 20,5% στην ΕΤΕ, 25,3% στη Eurobank, 31,8% στην Alpha και 33,2% στην Πειραιώς, ενώ ο δείκτης κάλυψης μεταξύ 50-55%. Είναι σαφές ότι το παραπάνω στοιχείο είναι αποθαρρυντικό για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς συνεπάγεται πως θα δημιουργηθούν νέες ανάγκες, ενώ δεδομένης της πρόθεσης της τρόικας και της κυβέρνησης για άρση του "παγώματος" των πλειστηριασμών, δημιουργεί άλλον ένα "βραχνά" για τα ελληνικά νοικοκυριά, αλλά και τις επιχειρήσεις.

Επιπλέον, η Fitch αναφέρει πως τόσο η Eurobank όσο και η Eθνική πρέπει να βελτιώσουν τα κεφάλαιά τους, παρά το γεγονός ότι η ποιότητα των κεφαλαίων παραμένει καλύτερη του ανταγωνισμού, προσθέτοντας πως οι τράπεζες αναμένουν να το επιτύχουν αυτό εσωτερικά μέσω της κερδοφορίας και της περαιτέρω αναδιάρθρωσης.

Ναι μεν, αλλά...

Αυτές οι ενέργειες μαζί με τα 5 δισ. ευρώ που απομένουν στο ΤΧΣ (από το πρόγραμμα των 50 δισ. ευρώ) παρέχουν στις τράπεζες κάποιο μαξιλάρι ώστε να απορροφηθούν πιθανές νέες επισφάλειες που θα προκύψουν από τα νέα stress test στο τέλος του 2013, εκτιμά η Fitch, ενώ προσθέτει πως οι προσπάθειες των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών να αναδιαρθρωθούν και να ενσωματώσουν τις θυγατρικές που απέκτησαν μπορούν να προσφέρουν στον κλάδο συνέργειες και να στηρίξουν την κερδοφορία και τα κεφάλαια. Σημειώνει ωστόσο ότι παραμένουν τα πτωτικά ρίσκα αν τελικά υπάρξει παρατεταμένη και βαθύτερη ύφεση στην Ελλάδα και τα πλάνα για περιορισμό του κόστους δεν πραγματοποιηθούν.

«Περιμένουμε ότι οι δαπάνες αναδιάρθρωσης που αναγνωρίστηκαν το α' τρίμηνο του 2013 τελικά να παράξουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα», υποστηρίζει και προσθέτει ότι η Πειραιώς ήταν η πλέον δραστήρια στις εξαγορές αποκτώντας συνολικό ενεργητικό 95 δισ. ευρώ και ηγετική θέση (30%) στην τραπεζική αγορά σε ό,τι αφορά μερίδια σε δάνεια και καταθέσεις. Η Alpha με την απόκτηση της Emporiki απέκτησε κρίσιμη μάζα 74 δισ. ευρώ και η Eurobank με ΤΤ και Νέα Proton 82 δισ. ευρώ. Όσο για την ΕΤΕ, τη μεγαλύτερη σε ενεργητικό (110 δισ. ευρώ) υπήρξε λιγότερο δραστήρια αλλά ήδη είχε την κρίσιμη μάζα, ενώ επωφελείται από τη θυγατρική στην Τουρκία, η οποία προσφέρει το 56% στα προ απομείωσης λειτουργικά κέρδη, παρ' ότι της αναλογεί μόλις το 22% του ενεργητικού με βάση τα στοιχεία στα τέλη εξαμήνου.

Στο 4,6% η ύφεση

Τέλος, ο οίκος αναφέρει πως τα χαμηλά επιτόκια, η υποτονική επιχειρηματική δραστηριότητα και η απομόχλευση θα πιέσουν τα λειτουργικά έσοδα το 2013, ενώ η μακροοικονομική εικόνα της χώρας παραμένει εύθραυστη και αβέβαιη, αν και "βλέπει" ανάπτυξη για την Ελλάδα το 2014 αλλά μόλις 0,3%.

Την ίδια ώρα, υποχώρηση του ΑΕΠ στην Eλλάδα 4,6% σε ετήσια βάση κατέγραψε η δεύτερη εκτίμηση που δημοσιοποίησε σήμερα η Εurostat για το δεύτερο τρίμηνο του 2013.

Σε ύφεση βρισκόταν και η Ευρωζώνη με -0,5%, ενώ η Ε.Ε. παρουσίασε μηδενική ανάπτυξη την ίδια περίοδο. Σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή το δεύτερο τρίμηνο του 2013 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2013, το ΑΕΠ αυξήθηκε στην Ευρωζώνη 0,3%, και στην Ε.Ε. 0,4%, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για την Ελλάδα και για άλλα τέσσερα κράτη μέλη.

ΠΗΓΗ: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}