Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

G-20: Εκτός από τη Συρία, η Κίνα θέλει να συζητήσει και για το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα

http://ciaoant1.blogspot.gr

Μετά από αρκετό καιρό, η Κίνα ξαναέριξε μερικές "προειδοποιητικές βολές" εναντίον του δολαρίου στη σύνοδο των G-20. Βέβαια, το θέμα που κυριαρχεί στην ατζέντα είναι η Συρία, αλλά αυτό δε δικαιολογεί τα δυτικά ΜΜΕ, που δεν πήραν καθόλου χαμπάρι τις μεγάλες συμφωνίες που υπέγραψαν Κίνα με Ρωσία (δες εδώ χθεσινό άρθρο μας), ούτε παίρνουν χαμπάρι τις δηλώσεις που έκανε η Κίνα για τα SDR (βάζω στοίχημα ότι πολλοί από τους έγκυρους δημοσιογράφους που καλύπτουν τη σύνοδο των G-20 δε ξέρουν καν τι είναι τα SDR, οπότε άντε να γράψουν και άρθρο για αυτά. Εκεί έχουμε καταντήσει).
Τέλος πάντων, όσοι παρακολουθούν τα άρθρα μας εδώ και χρόνια, θεωρώ ότι ξέρουν τι είναι τα SDR, και ξέρουν ότι η Κίνα ανά τακτά χρονικά διαστήματα "υπενθυμίζει" στην Αμερική ότι θέλει να αλλάξει τη σύνθεση των SDR, με τελικό στόχο την αποκαθήλωση του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.

Για όσους δε ξέρουν (ή δε θυμούνται) τι παίζει με τα SDR, μπορείτε να διαβάσετε πχ εδώ και εδώ για δύο σχετικά άρθρα μας από το 2010 και το 2011 αντίστοιχα (έχουμε γράψει κι άλλα, αλλά δεν έχω χρόνο για να τα βρω).

Περιληπτικά, τα SDR είναι ένα "παγκόσμιο νόμισμα", που η ισοτιμία του καθορίζεται σήμερα με βάση τα 4 μεγαλύτερα νομίσματα του κόσμου, δηλαδή το δολάριο, το ευρώ, τη στερλίνα και το γιεν. Το SDR έχει περισσότερο λογιστική αξία, δε χρησιμοποιείται για συναλλαγές δηλαδή, αλλά οι συνομοσιωλόγοι το βλέπουν ως το επερχόμενο παγκόσμιο νόμισμα που θα φέρει και την "παγκόσμια διακυβέρνηση".

Ο λόγος που προωθήθηκε το SDR είναι πως το δολάριο δε μπορεί πλέον να παίξει το ρόλο του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, διότι οι ΗΠΑ το πληθωρίζουν χωρίς όριο - και προφανώς κανένας δε θέλει να αποταμιεύει σε ένα νόμισμα που διαρκώς πληθωρίζεται και χάνει την αξία του.

Γι' αυτό και ακόμα και ο ΟΗΕ προτείνει τα SDR ως μια ενδιάμεση λύση (δες και τα παλιότερα άρθρα μας για περισσότερες λεπτομέρειες).

Στην πραγματικότητα όμως, και τα SDR έχουν το ίδιο πρόβλημα, μιας και αυτά αποτελούνται από νομίσματα που πληθωρίζονται. Γι' αυτό και η Παγκόσμια Τράπεζα είχε προτείνει να συμπεριληφθεί στα SDR και ο χρυσός (που κάνει δυναμικά την επανεμφάνιση του, ως το μοναδικό χρήμα που δεν πληθωρίζεται), αλλά και το γουάν (ώστε να αντικατοπτριστεί και η άνοδος της Κίνας στο παγκόσμιο στερέωμα).

Η Κίνα θέλει και αυτή το ίδιο, ώστε να προωθήσει και το δικό της νόμισμα, αλλά και το χρυσό, που συνεχίζει να τον αγοράζει σαν τρελή, σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο (δείτε εδώ ένα χθεσινό άρθρο του Bloomberg για το νεότερο ρεκόρ εισαγωγών χρυσού που έκανε η Κίνα).

Τελικός στόχος είναι για την Κίνα η αντικατάσταση του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσμτος (κάτι το οποίο το έχει άλλωστε δηλώσει, όπως γράφουμε πχ και στα παλιότερα άρθρα που λινκάραμε αλλά και αλλού).

Με αφορμή λοιπόν τη σύνοδο των G-20, η Κίνα επανέλαβε την πάγια πρόθεση της να αλλάξει η σύνθεση των SDR, ώστε να συμπεριληφθεί και το γουάν, δίνοντας μάλιστα και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για να γίνει αυτό.. Εννοείται βέβαια ότι τέτοιου είδους "ειδησούλες" δεν αναφέρονται σχεδόν πουθενά στα δυτικά ΜΜΕ, ακόμα και τα "εναλλακτικά":

G20: Xi calls for review of IMF SDR
Chinese President Xi Jinping has urged the G20 to embrace reforms to increase space for developing nations.

The G20 should “increase the representation and voice of emerging markets and developing countries”, said President Jinping on Tuesday.

“In particular, it should speedily implement the quota and governance reform plans for the IMF, complete on time IMF’s quota formula adjustment and the next round of general quotas review by January 2014, and review the basket of currencies for special drawing rights (SDR) as scheduled for 2015,” stressed the president.

The SDR is currently composed of the US dollar, British sterling, euro and the Japanese yen.

The IMF has long discussed options for broadening the basket that makes up its Special Drawing Rights unit of account, part of broader efforts to modernise the global monetary system.

China is keen on its currency the yuan being part of the SDR basket, which would allow it to significantly influence global economics.

The changes, if incorporated by the IMF, could further reflect the growing role of emerging economies like China, India and Brazil.

ΥΓ: Για να μην ξεχνιόμαστε πάντως και για τη Συρία, βάζουμε, χωρίς πολλά σχόλια, και μερικές ειδήσεις από το συγκεκριμένο μέτωπο:
  • Η Ρωσία βγήκε λοιπόν στην αντεπίθεση, αφού βλέπει ότι η Αμερική δεν έχει αποδείξεις για τους ισχυρισμούς της περί "χημικών όπλων του Ασαντ". Έτσι, η Ρωσία...παρουσίασε αυτή τις δικές της αποδείξεις ότι αυτοί που χρησιμοποιούν χημικά όπλα στη Συρία είναι οι αμερικανοκίνητοι αντάρτες, όχι ο Ασαντ! Και όχι μόνο αυτό, αλλά ο Πούτιν αποκάλεσε ευθέως ψεύτη τον Κέρι, με τους Αμερικάνους να ταράζονται, αλλά να μη μπορούν και να παρουσιάσουν καμία σοβαρή απόδειξη...
  • Η ΕΕ λέει επίσημα ΟΧΙ σε στρατιωτική επίθεση εναντίον της Συρίας (με εξαίρεση τη Γαλλία). Νομίζω ότι η επιρροή της Γερμανίας είναι φανερή στην απόφαση αυτή της ΕΕ, καθώς η Γερμανία δε θέλει σε καμία περίπτωση να βοηθήσει τους Αμερικάνους και να πάει κόντρα σε Ρωσία-Κίνα (έχουμε εξηγήσει πολλές φορές το γιατί)
  • Η Wall Street Journal δημοσίευσε σήμερα ένα άρθρο, στο οποίο τονίζει ότι η Αμερική δε μπορεί να τα βρει με τη Ρωσία και να συμφωνήσουν σε ανταλλάγματα, ώστε ο Πούτιν να δώσει τη συγκατάθεση του για βομβαρδισμό του Ασαντ. Η εφημερίδα-όργανο των Αμερικάνων μας εξηγεί ότι ο Πούτιν πχ θα ενδιαφερόταν για περιορισμό της γνωστής "πυραυλικής ασπίδας" που φτιάχνουν οι Αμερικάνοι στην Ευρώπη, αλλά οι ΗΠΑ δεν το δέχονται αυτό με τίποτα. Έτσι, οι διαπραγματεύσεις για παροχή ανταλλαγμάτων στη Ρωσία φαίνεται να πέφτουν στο κενό. Εδώ το άρθρο της Wall Street Journal για όποιον ενδιαφέρεται:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}