Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Φτώχεια και ανεργία το αντίτιμο της συμφωνίας με την Τρόικα (Πριν, 21.4.2013)

tomsen2
21/4/2013 

Τρομακτικό κοινωνικό κόστος θα έχει η επικείμενη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.
 
Μετά την Πάρο, την Σίφνο, τα Κύθηρα, τη Σέριφο, την Πάτμο και την Κύθνο ήρθε και η σειρά της Κέας να προστεθεί στην ομάδα των νησιών που στερούνται παιδιάτρου, σύμφωνα με μια δραματική ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, την εβδομάδα που πέρασε. Η είδηση έγινε γνωστή ακριβώς τις ημέρες εκείνες που η κυβέρνηση δεν έκρυβε την ικανοποίησή της για την συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Τρόικα (αποσιωπώντας προφανώς τη μονιμοποίηση του χαρατσιού και τον αφελληνισμό των τραπεζών) κι η οποία θα επιτρέψει την εκταμίευση μέχρι τον Ιούνιο συνολικά 16,3 δισ. ευρώ.
Από την είδηση όμως αυτή αποκαλύπτεται το τεράστιο κοινωνικό κόστος που συνεπάγονται οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η τρικομματική κυβέρνηση έναντι των πιστωτών και ισοδυναμούν με την πλήρη κατεδάφιση του όποιου κοινωνικού κράτους υπήρχε στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα από την απόλυση 15.000 εργαζομένων στον δημόσιο και την συνταξιοδότηση 180.000 ακόμη τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι τραγικά καθώς στην πράξη από τους 622.062 υπάλληλους που απασχολούνται σήμερα στο δημόσιο, αν εξαιρέσουμε αστυνομικούς και στρατιωτικούς, σύντομα θα μείνουν οι μισοί! Ως αποτέλεσμα όχι μόνο στα νησιά αλλά και στις πόλεις το προσδόκιμο ζωής θα υποστεί βουτιά λόγω έλλειψης γιατρών. Γιατί, ας μην υπάρχει αμφιβολία ότι ένα μικρό μόνο μέρος όσων έχουν ανάγκη θα μπορεί να πληρώνει ιδιωτικό γιατρό. Οι υπόλοιποι θα δουν την κατάσταση της υγείας τους να υποβαθμίζεται δραματικά, μιας και θα στερούνται όχι μόνο τα φάρμακα που περιορίζονται ή τις υποδομές οι οποίες αν δεν παρακμάζουν τότε ιδιωτικοποιούνται, αλλά ακόμη και την διάγνωση!

Η κυβέρνηση επιλέγοντας για προφανείς λόγους να αγνοήσει τον κοινωνικό αντίκτυπο των επιλογών της εμφάνισε ως επιτυχία την πρόβλεψη του ΔΝΤ πως το 2014 επιτέλους θα σημειωθεί ανάπτυξη της οικονομίας της τάξης του 0,6% (δηλαδή μηδενική!) αφού όμως και φέτος θα συρρικνωθεί κατά 4,2% για έκτο συνεχή χρόνο. Ακόμη όμως κι έτσι τίποτε θετικό δεν πρόκειται να σημάνει αυτή η ονομαστική επιτυχία αφού η ανεργία θα συνεχίσει να πλήττει, επίσημα πάντα, το 26% όσων επιθυμούν να εργαστούν. Ενώ κι όσοι έχουν δουλειά θα είναι αναγκασμένοι να εργάζονται χωρίς σύμβαση εργασίας και με μισθούς των 500 ευρώ στις ραγδαίες επεκτεινόμενες Μανωλάδες. Την ίδια δε ώρα θα βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώνουν τους λογαριασμούς των ιδιωτικοποιημένων πάλαι ποτέ δημοσίων επιχειρήσεων. 
Η αναμενόμενη αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ από την 1η Μαΐου, ελέω απελευθέρωσης, και της ΕΥΔΑΠ δείχνουν ότι το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας δεν έρχεται μόνο του. Συνοδεύεται, αυστηρά, από την λεηλασία των καταναλωτών με τις ρυθμιστικές αρχές να έχουν μετατραπεί σε κυψέλες διαφθοράς που καλύπτουν το φαγοπότι των απατεώνων επιχειρηματιών.
  • Ανεργία στάσιμη στο 26% και μισθοί των 500 ευρώ θα συνοδεύσουν την όποια αύξηση του ΑΕΠ
Οι προβλέψεις του ΔΝΤ ωστόσο έφεραν στην επιφάνεια κι ένα θέμα που όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να αποδιώξει από την δημόσια συζήτηση έρχεται με επιμονή, ξανά και ξανά. Είναι το θέμα του δημόσιου χρέους, που σύμφωνα με το ΔΝΤ φέτος θα κλείσει στο 179,5% του ΑΕΠ και το 2014 στο 175,6%. Η συζήτηση όμως για το επίπεδο του δημόσιου χρέους το 2014 είναι ακόμη πιο γελοία από τα μοντέλα προβλέψεων του ΔΝΤ που αποδείχτηκαν για δεύτερη φορά κομπογιαννιτισμός καθώς το υψηλό δημόσιο χρέος, άνω του 90%, δεν συνάδει με μηδενική ανάπτυξη όπως διατείνονταν οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ Κάρμεν Ράινχαρτ και Κένεθ Ρογκόφ οι οποίοι ήθελαν με αυτό τον τρόπο να δικαιολογήσουν τα μέτρα λιτότητας που συνόδευαν τις στρατηγικές μείωσης του δημόσιου χρέους. Επίσης επεδίωκαν να δικαιολογήσουν την απόλυτη προτεραιότητα που έχει η μείωσή του, έναντι άλλων στόχων, ακόμη και το ότι η μείωση του δημόσιου χρέους, με κάθε τίμημα, είναι προϋπόθεση για την εκπλήρωση άλλων στόχων, όπως η μεγέθυνση του ΑΕΠ. Νεώτερη έρευνα έδειξε όμως ότι χώρες με υψηλότερο χρέος αναπτύχθηκαν πιο γρήγορα, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα τις απάτες των δύο οικονομολόγων του ΔΝΤ! Μην πυροβολείτε το υψηλό δημόσιο χρέος, με άλλα λόγια. Να θυμίσουμε ότι και το προηγούμενο λάθος του ΔΝΤ ήταν εξ ίσου ιδεολογικά μεροληπτικό καθώς υποτιμούσε τις καταστροφικές επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας στην μεγέθυνση του ΑΕΠ.

Εκ του πονηρού είναι κι η αποσιώπηση του μείζονος θέματος του δημοσίου χρέους από την κυβέρνηση τώρα, καθώς επ’ ουδενί δεν θέλει να ανοίξει η συζήτηση για το τεράστιο κόστος που θα συνοδεύσει το κούρεμα των ποσών που οφείλουμε στα κράτη μέλη της ευρωζώνης, το επίσημο δηλαδή χρέος της Ελλάδας. Δημόσια η συζήτηση θα ανοίξει μετά τον Οκτώβριο, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι εκλογές στην Γερμανία οπότε η Μέρκελ δεν θα έχει την δεξιά αντιπολίτευση να ωθεί τη συζήτηση στα άκρα. Οι όροι ωστόσο από τώρα προετοιμάζονται. Το θέμα που άνοιξε για παράδειγμα το περιοδικό Σπίγκελ, σε μια επίδειξη λαϊκισμού, για τον υποτιθέμενο πλούτο των νοικοκυριών των περιφερειακών χωρών έναντι αυτών του κέντρου της ευρωζώνης, υποδεικνύει από τώρα το αντίτιμο για το επόμενο κούρεμα του ελληνικού δημόσιου χρέους: Λεηλασία της περιουσίας των νοικοκυριών με αρπαγή τραπεζικών καταθέσεων και υπέρογκους φόρους στην κινητή και ακίνητη περιουσία που θα την οδηγήσουν στα χέρια του κράτους κι από κει, μέσω των τραπεζών, στα χέρια των πιστωτών. Ο Σαμαράς και οι λοιποί γερμανοτσολιάδες ξέρουν ότι όσο πιο αργά ανοίξει αυτή η συζήτηση τόσο το καλύτερο θα είναι για την σταθερότητα της κυβέρνησής τους, μιας και το νέο Μνημόνιο θα κάνει τα προηγούμενα να μοιάζουν με περίπατο στο δάσος. Ο χρόνος όμως μετράει αντίστροφα. Η επίσκεψη της Τρόικας τον Ιούνιο θα ανοίξει ένα νέο γύρο εκβιασμών ανάλογων εκείνων που προηγήθηκαν του περυσινού «κουρέματος» του χρέους…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}