Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Στο σφυρί μικροί επίγειοι παράδεισοι της Ελλάδας

08/04/2013

Νησιά φυσικού κάλλους στο Ιόνιο και το Αιγαίο Πέλαγος φιγουράρουν μεταξύ των προς πώληση ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ πλήθος ιδιωτικών νήσων βρίσκονται στις λίστες των μεγαλύτερων εταιρειών real estate διεθνώς. Το Ταμείο έχει ήδη προχωρήσει στην καταγραφή και εξέταση 562 από τα 6.000 νησιά που ανήκουν στο Δημόσιο και έχει καταλήξει στα πρώτα 40 για 99χρονη εκμίσθωση!

Του Χρήστου Τσιαγκλή
Τα νησιά ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και ενδιαφέροντος μπαίνουν στη λίστα των προς εκποίηση ακινήτων του Δημοσίου κατά το προσεχές διάστημα.

Στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) αναμένεται να περάσει η ιδιοκτησία δεκάδων νήσων ανά την επικράτεια, με σκοπό την εκμίσθωσή τους για 99 έτη! Σύμφωνα με το ελληνικό Μνημόνιο, που έχει υπογράψει η κυβέρνηση, το Δημόσιο εκχωρεί την περιουσία του έναντι σχεδόν ενός αιώνα και δεν την πουλάει…
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο θα προχωρήσει άμεσα στην προκήρυξη διαγωνισμών για τα πρώτα νησιά ιδιοκτησίας του Δημοσίου, τα οποία βγαίνουν στο σφυρί. Στόχος η άντληση εσόδων δεδομένου ότι για φέτος η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί έναντι της τρόικας να μαζέψει περί τα 2,6 δισ. ευρώ από την πώληση της δημόσιας περιουσίας.

“Πουλήστε τα νησιά σας”

Δεν είναι τυχαίο ότι τον Μάρτιο του 2010 η γερμανική εφημερίδα «Bild» παρότρυνε τους Ελληνες να πουλήσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν για να ξεπληρώσουν τους δανειστές τους, προκαλώντας σοκ στην ελληνική αλλά και τη διεθνή κοινή γνώμη. «Πουλήστε τα νησιά σας παλιο-χρεοκοπημένοι Ελληνες! Σας δίνουμε χρήμα, μας δίνετε την Κέρκυρα».

Δύο χρόνια μετά, δεκάδες ελληνικά νησιά φιγουράρουν σε ιστοσελίδες real estate ως «κελεπούρια», με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να κατακεραυνώνουν το οποιοδήποτε νομικό εμπόδιο στο ξεπούλημα ως γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που αποθαρρύνουν τις επενδύσεις.

Τα «ιδιωτικά» νησιά προς πώληση, που μπορεί να βρει κανείς με μια απλή, γρήγορη περιήγηση στο Διαδίκτυο, ξεπερνούν τα 40.

Οι πωλήσεις νησιών στην Ελλάδα δεν είναι κάτι το συνηθισμένο. Οι εμπλοκές ξεκινούν από τους αμφισβητήσιμους τίτλους ιδιοκτησίας, τις χρήσεις γης και τις προστατευόμενες περιοχές και καταλήγουν στα ανυπέρβλητα εμπόδια που υψώνει το Σύνταγμα της χώρας.

Οι περισσότεροι από τους σημερινούς ιδιοκτήτες νησιών στην Ελλάδα αντλούν τους τίτλους ιδιοκτησίας από την εποχή της… Ενετοκρατίας και της Τουρκοκρατίας. Μερικοί από αυτούς έχουν πετύχει την έκδοση αποφάσεων από ελληνικά δικαστήρια κατοχυρώνοντας τους τίτλους. Ωστόσο η φύση των τίτλων αυτών καθιστά την όποια επένδυση κίνηση υψηλού ρίσκου.

Το 70% των νησιών που ανήκουν σε ιδιώτες αποτελούν προστατευμένες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα Natura της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο απαγορεύει σχεδόν κάθε δυνατότητα αξιοποίησης.

Δημόσια νησιά

Τα νησιά που ανήκουν στο Δημόσιο θα εκμισθώνονται μέχρι και για… έναν αιώνα παρά ένα έτος. Το ζήτημα είχε ανοίξει πρώτα η τρόικα, το 2011, όταν μίλησε για πρώτη φορά περί εκποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου από την οποία θα μάζευε 50 δισ. ευρώ. Μεταξύ αυτών και τα νησιά.

Στη συνέχεια και μετά από ένα χρόνο, το 2012, τη σκυτάλη πήρε ο τότε εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Ανδρέας Ταπραντζής, μιλώντας για 562 νησιά συνολικής έκτασης 240.000 στρεμμάτων και τονίζοντας ότι «το ενδεχόμενο αξιοποίησής τους πρέπει να διερευνηθεί συστηματικά».

Ακολούθησε ένα γαϊτανάκι δηλώσεων και φημών αλλά ακόμα και διαψεύσεων κατόπιν, για να φτάσουμε, τον Φεβρουάριο του 2013, στην υπερψήφιση τροπολογίας στη Βουλή, που προέβλεπε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την πώληση και την ενοικίαση νησιών του Δημοσίου. Υστερα από θυελλώδεις αντιδράσεις, ακολούθησε τροποποίηση της ρύθμισης και η πώληση μετατράπηκε σε εκμίσθωση για… 99 χρόνια!

Παρά τις διαψεύσεις, το ΤΑΙΠΕΔ έχει προχωρήσει στην καταγραφή και εξέταση των 562 από τα 6.000 νησιά που συνολικά ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο και έχει ήδη καταλήξει σε 40 τα οποία κρίνει ότι θα μπορούσαν να παραχωρηθούν σε ιδιώτες προς εκμετάλλευση.

Το κυβερνητικά σχέδια περιλαμβάνουν την ανάπτυξη τουριστικών κατοικιών και πολυτελών ξενοδοχείων, projects παραγωγής ενέργειας (αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις) αλλά και δραστηριοποίηση στον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών. Για να συμβούν όλα αυτά φυσικά, απαιτείται λίγο πολύ η πλήρης ανατροπή του υπάρχοντος θεσμικού και νομικού πλαισίου που διέπει την προστασία του δημόσιου χώρου και του περιβάλλοντος εν γένει.

Η λίστα με τα πρώτα 40 προς εμπορική αξιοποίηση νησιά, συνολικής έκτασης άνω των 15.500 στρεμμάτων, φαίνεται να έχει ήδη καταρτιστεί από το Ταμείο προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των τοπικών φορέων, κοινοτήτων και περιβαλλοντικών οργανώσεων. Σε αυτήν περιλαμβάνονται νησιά με ιστορία όπως η Μακρόνησος και η Γυάρος, απαράμιλλου φυσικού κάλλους όπως τα παραδεισένια νησιά Μαύρο Ορος και Μπέλα Βράκα στα Σύβοτα, αλλά και νησίδες όπως το Στρογγυλό και το Σκαντήλι εντός του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου- Βορείων Σποράδων!

Από τα 40 νησιά τα 24 έχουν ανακηρυχτεί Ζώνες Ειδικής Προστασίας και ως Τόποι Κοινοτικής Σημασίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

…………………………………………………………………………..

Πώς διαφημίζουν τα “πωλητήρια” στο Διαδίκτυο

getFile (37)«Το πολυπόθητο νησί της Γαίας έγινε επιτέλους διαθέσιμο προς πώληση. Πολυδιαφημισμένη ως ο ιδανικός παιδότοπος για κάθε εκατομμυριούχο, η Γαία είναι ένας ειδυλλιακός παράδεισος που περιβάλλεται από τα ήρεμα κρυστάλλινα νερά του Ιονίου». Με αυτόν τον τρόπο βγάζει στο σφυρί το νησί Γαία μεγάλη ιστοσελίδα real estate του εξωτερικού που εξειδικεύεται σε πωλήσεις νησιών.

Για τη διεθνή αγορά, τα ελληνικά νησιά αποτελούν πραγματικά φιλέτα σε τιμές ευκαιρίας. Ο Τύπος παρουσιάζει την Ελλάδα ως την ιδανικότερη χώρα για επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων. Κι όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι «New York Times», λόγω της κρίσης οι τιμές έχουν πέσει 35-50% και «τα πάντα μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης»…

Οι τιμές των ελληνικών νησιών προς πώληση ξεκινούν από 1,5 εκατ. ευρώ και φτάνουν – και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν- τα 150 εκατ. ευρώ. Οι παράγοντες που καθορίζουν την τελική τιμή είναι, εκτός από το μέγεθος, οι δυνατότητες εκμετάλλευσης της γης, η θέση στην οποία βρίσκονται και η προσβασιμότητα αλλά και η συνδεσιμότητα με τα δίκτυα ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ.

…………………………………………………………………..

Με τιμή εκκίνησης τα 150 εκατ. ευρώ ο Πάτροκλος

«Εξαιρετική περίπτωση» χαρακτηρίζεται το νησί Πάτροκλος ή Γαϊδουρονήσι. «Πωλείται ένα πολιτιστικά και ιστορικά πλούσιο ελληνικό νησί 643 στρεμμάτων, κοντά στην Αθήνα, το οποίο το ποθούσαν για χρόνια επενδυτές» διαβάζουμε στην αγγελία πώλησης του Private Islands Online. Στα ατού του νησιού, το γεγονός ότι απέχει μόνο 25 χλμ. από το «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ σχετικά μικρό υπολογίζεται και το κόστος σύνδεσης με ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ λόγω της πολύ κοντινής απόστασης από τη στεριά και την πρωτεύουσα. Η αγγελία πώλησής του σε καναδική ιστοσελίδα αναφέρει ως τιμή εκκίνησης τα 150 εκατ. ευρώ.

Το συγκεκριμένο νησί αποτελεί εμβληματική περίπτωση και για έναν άλλο λόγο. Εχει πρωταγωνιστήσει σε διάφορα… εξωτικά σενάρια στο παρελθόν, τα οποία εγκαταλείφτηκαν στη συνέχεια. Σειρά εγχειρημάτων, που δεν ευδοκίμησαν, έχουν δει το φως της δημοσιότητας, εμπλέκοντας τρανταχτά ονόματα της jet set σκηνής ως υποψήφιους επενδυτές. Τα φαραωνικά projects περιελάμβαναν υποθαλάσσια τούνελ(!), πολυτελή ξενοδοχεία και spa, γήπεδα γκολφ και θεματικό πάρκο στα πρότυπα του Las Vegas.

Οι επενδυτικές κινήσεις δεν προχώρησαν τελικά. Ποια «γραφειοκρατικά εμπόδια» ματαίωσαν τα θεόπνευστα αυτά σχέδια; Μέρος του νησιού έχει ανακηρυχτεί αρχαιολογικός χώρος, αφού περιλαμβάνει κτίσμα που χρονολογείται από τους ελληνιστικούς χρόνους, χτισμένο από τον Πάτροκλο, ναύαρχο του Πτολεμαίου, στον οποίο οφείλει και το όνομά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}