Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

"Η Κύπρος έχει εναλλακτική, την έξοδο από το ευρώ"


 

10/7/2013

Κύπρος μπορεί να σωθεί, βγαίνοντας από το ευρώ, υποστηρίζει με άρθρο της στο Bloomberg η Megan Greene, επικεφαλής οικονομολόγος της Maverick Intelligence και μέχρι προσφάτως μέλος της ομάδας του Nouriel Roubini.
Όπως επισημαίνει, μπορεί να υπάρχει άλλη εναλλακτική στη διάσωση του νησιού, και αυτός θα είναι η έξοδος από το ευρώ «μόνο –και μόνο εάν- μπορεί να διασφαλίσει τη συνεργασία της τρόικας των πιστωτών του».
Η Greene υποστηρίζει ότι για να καταλήξουν στο συμπέρασμα εάν πρέπει να μείνουν ή όχι, «οι 800.000 πολίτες της Κύπρου και οι ηγέτες τους πρέπει πρώτα να διεξάγουν μια απλή ανάλυση κόστους-ωφελειών για το εάν αξίζει το να είναι μέλη του ευρώ».
«Ο πόνος που θα προκληθεί από τους όρους της διάσωσης των 10 δισ. ευρώ θα είναι τεράστιος. Ο τραπεζικός κλάδος της Κύπρου έχει καταστραφεί εντελώς μόλις σε λίγες ημέρες. Παραμένει αδιευκρίνιστο εάν η Τράπεζα Κύπρου θα είναι φερέγγυα μετά από την κληρονομιά της Λαϊκής. Η τεράστια κρίση ρευστότητας στην Κύπρο επιδεινώνεται από τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, τους οποίους η κυβέρνηση επέβαλε για να αποφύγει τη φυγή κεφαλαίων και καταθέσεων από τη χώρα. Πολλές επιχειρήσεις δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τους προμηθευτές τους, και ένας ακόμη μήνας τέτοιας σφιχτής ρευστότητας, θα οδηγήσει πολλές στη χρεοκοπία».

Στο άρθρο της η Megan Greene τονίζει ότι ο τραπεζικός κλάδος αντιστοιχεί μόλις στο 9% του κυπριακού ΑΕΠ. Αλλά οι υπηρεσίες που συνδέονται με αυτόν, δικηγόροι, λογιστές, ελεγκτές, θα πληγούν και αυτοί από την τραπεζική κατάρρευση. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, αυτές οι υπηρεσίες σε συνδυασμό με τις τραπεζικές, αποδίδουν περίπου το μισό από το ΑΕΠ της Κύπρου.

«Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η οικονομία της χώρας θα συρρικνωθεί 9% φέτος. Η κυβέρνηση τώρα αναμένει πτώση 13% στην παραγωγή, αλλά αναμένω ότι η συρρίκνωση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Σε αυτή την περίπτωση, η Κύπρος θα χάσει τους στόχους για το έλλειμμα και θα πρέπει να επιβάλει περισσότερη λιτότητα προκειμένου να τους πετύχει. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα ατελειώτο σπιράλ λιτότητας και ύφεσης, εξασφαλίζοντας ότι η Κύπρος είτε θα χρειαστεί δεύτερη διάσωση είτε μια αναδιάρθρωση του χρέους».

Η οικονομολόγος τονίζει ότι και η έξοδος από το ευρώ είναι επίσης δύσκολη, αλλά θα μπορούσε να είναι λιγότερο επώδυνη επιλογή εάν σχεδιαστεί καλά. Από τα μεγαλύτερα κόστη μιας εξόδου από το ευρώ, θα ήταν οι αθετήσεις πληρωμών από τις τράπεζες, οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων και η κρατική χρεοκοπία. «Η Κύπρος έχει ήδη βιώσει τα δύο πρώτα και το πιο πιθανό είναι ότι θα βιώσει και το τρίτο, σε ένα ή δύο χρόνια, εάν παραμείνει στην ευρωζώνη».

Το άρθρο συνεχίζει λέγοντας ότι εάν η Κύπρος υποστεί κάποια από τα χειρότερα και μεγαλύτερα κόστη εγκαταλείποντας το ευρώ, θα μπορούσε να το κάνει τυπώνοντας το δικό της νόμισμα και να επωφεληθεί από την υποτίμηση και την άμεση ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας που θα ακολουθήσει.

«Το νησί έχει τρεις βασικές βιομηχανίες που θα μπορούσαν να τα πάνε καλά εάν ήταν πιο φθηνές για τους ξένους: το real estate (που αντιστοιχεί στο 12% του ΑΕΠ), ο τουρισμός (στο 7%) και οι business services (περίπου 40%)», τονίζει η Megan Greene.

Προσθέτει ακόμη ότι μια μονομερής, άτακτη χρεοκοπία, θα ήταν η χειρότερη επιλογή για την Κύπρο. Αντίθετα, το μικρό νησί θα χρειαστεί να διαπραγματευτεί την έξοδό της με κάθε μέλος της τρόικας.

Η κύρια πρόκληση είναι ότι εάν η Κύπρος επανεισάγει την κυπριακή λίρα, το νέο νόμισμα θα υποτιμηθεί σημαντικά και θα οδηγήσει υψηλότερα τον πληθωρισμό. Αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα για μια χώρα που πρέπει να αγοράζει τις περισσότερες από τις πρώτες ύλες και όλη της την ενέργεια από το εξωτερικό, και μπορεί να ανταπεξέλθει μόνο σε μερικές εβδομάδες εισαγωγών. Θα χρειαστεί ένα bridge-loan για να αποφευχθούν οι ελλείψεις τροφίμων και ηλεκτρικής ενέργειας.

«Ευτυχώς, το ΔΝΤ υπάρχει ειδικά για αυτό το σκοπό, παρέχοντας πόρους για να βοηθήσει τα μέλη του με δυσκολίες πληρωμών», επισημαίνει.

Ένα συναινετικό διαζύγιο από την ευρωζώνη θα πρέπει επίσης να διαπραγματευθεί με τα υπόλοιπα μέλη της ένωσης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν υπάρχει κάποιος μηχανισμός μέσω του οποίου η Κύπρος θα μπορούσε να βγει από την ΕΕ ως αντίποινα, «αλλά δεδομένης της σοβαρής απειλής που αποτελεί η Τουρκία για το μικρό νησί, η Κύπρος έχει μεγάλο γεωπολιτικό κίνητρο ώστε να παραμείνει πλήρως δεσμευμένη με τους Ευρωπαίους εταίρους της».

Παραδόξως, τονίζει η Megal Greene, το ένα μέλος της τρόικας του οποίου δεν θα απαιτηθεί οπωσδήποτε η ευλογία σε περίπτωση εξόδου της Κύπρου από την ευρωζώνη, είναι η ΕΚΤ. Μέχρι στιγμής, οι κυπριακές τράπεζες έχουν δανειστεί περίπου 14 δισ. ευρώ σε έκτακτη ενίσχυση και εάν η Κύπρος εγκατέλειπε την ευρωζώνη, αυτά τα χρήματα θα αποτελούσαν de facto ζημιές για την ΕΚΤ. Παρόλα αυτά, η Κύπρος θα ήθελε να διαπραγματευθεί έναν διακανονισμό με την ΕΚΤ εάν θα μπορούσε, αντί θα προωθήσει ζημιές για τις χώρες που ανακεφαλαιοποιούν την κεντρική τράπεζα, εξαγριώνοντάς τις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}