Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Με τη σφραγίδα του Ντι Λίνκε η επίσημη παρουσίαση της μελέτης Flassbeck - Λαπαβίτσα στο Βερολίνο



http://costaslapavitsas.blogspot.gr
 
 
Στο συνέδριο με τον τίτλο, "Καπιταλιστικές κρίσεις. Χρησιμοποιήστε την τελευταία ευκαιρία! Αριστερές στρατηγικές για την κρίση του ευρώ" εκτός από τους συντάκτες της μελέτης, έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν οι Steffen Lehndorff (Ινστιτούτο Εργασίας του Πανεπιστήμιου Duisburg-Essen), Thomas Händel (Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ, ευρωβουλευτής του κόμματος Die LINKE), Sabine Reine (Γραμματέας οικονομικής πολιτικής και αναπληρωτής πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρόζα Λούξεμπουργκ), Θεόδωρος Παρασκευόπουλος (οικονομολόγος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ). 
Η μελέτη συνδράμει στο διάλογο που άνοιξε πλέον σε ολόκληρη την Ευρώπη με σκοπό να δοθούν καίριες και αποτελεσματικές απαντήσεις στο φαινόμενο της κρίσης της ευρωζώνης. Επιστρέφει στις απαρχές της Νομισματικής Ένωσης αναλύοντας τις δομικές της αδυναμίες, επισημαίνει τα λάθη που έγιναν στη συνέχεια και αναλύει την πορεία της μετά την παγκόσμια ύφεση του 2008-9. Παράλληλα, εξετάζει το σημερινό πολιτικό περιβάλλον και τους λόγους για τους οποίους τα μέχρι τώρα σχέδια δεν αποτέλεσαν την αποτελεσματική λύση για την έξοδο από την κρίση.
Χαρακτηριστικό της μελέτης είναι ότι τεκμηριώνει τις ευθύνες της Γερμανίας για την κρίση της ευρωζώνης και κυρίως τον ρόλο που παίζει η πολιτική "παγώματος των μισθών" με στόχο την προώθηση των εξαγωγών.
Καθώς η γερμανική πολιτική συνεχίζεται απαράλλακτη, σήμερα απειλείται η ίδια η ΕΕ με διάλυση. Η  εγκατάλειψη της ΟΝΕ, η συντεταγμένη έξοδος των χωρών που πλήττονται και η επιστροφή τους σε σύστημα ελεγχόμενων ισοτιμιών, είναι σήμερα η μόνη ζωογόνα πρόταση για τις χώρες της περιφέρειας.  Η δημόσια συζήτηση που πλέον έχει λάβει διαστάσεις στη Γερμανία θα παίξει καίριο ρόλο στη διαμόρφωση απόψεων στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Όπως αναφέρει το Ινστιτούτο Ρόζα Λούξεμπεργκ για τη μελέτη:
"Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) βρίσκεται πλέον σε βαθιά κρίση και ένας αυξανόμενος αριθμός παρατηρητών αμφισβητούν την ικανότητα της να επιβιώσει της κρίσης. Τι έχει πάει στραβά; Είναι οι διαγνώσεις που συνήθως προσφέρονται έγκυρες; Γιατί οι θεραπείες που συνταγογραφούνται δεν αποδίδουν; Μπορεί αυτό που πραγματικά συμβαίνει να είναι ότι η ευρωπαϊκή πολιτική υψηλού επιπέδου αδυνατεί να κατανοήσει την αιτία της κρίσης και να την αντιμετωπίσει με ένα συνεπές σχέδιο;
Για να βρεθούν πειστικές απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα είναι αναγκαίο να επιστρέψουμε στις ρίζες της νομισματικής ένωσης και να προσδιορίσουμε τις κακοτεχνίες που έχουν επιβαρύνει την ύπαρξή της, από την έναρξή της μέχρι το σημείο όπου κρίνεται αν θα διατηρηθεί ή θα διαλυθεί μετά τη μεγάλη ύφεση του 2008-2009."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}