Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Ιδιωτικές φυλακές

Παραλληλογράφος
4117629929_6747e20ed5_o
Του Publik15  με άδεια CC 2.0 BY-NC-SA

Γράφουν οι catalternative και koula

Με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Χρ. Δήμα προέκυψε ότι η κυβέρνηση είναι κοντά στο να επιτρέψει σε ιδιωτική εταιρεία τη συμμετοχή στη φύλαξη του Κέντρου Κράτησης Μεταναστών στην Κόρινθο. Ψάχνοντας λίγο παραπάνω παρατηρήσαμε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια αυξημένη ροή δημοσιευμάτων που ασχολούνται με το θέμα των φυλακών, είτε μιλώντας για αποδράσεις (πχ απόδραση από τις φυλακές Τρικάλων), είτε μιλώντας για νέα μέτρα “ασφάλειας” (πχ  βραχιολάκι γεωεντοπισμού), είτε για τις άσχημες συνθηκες εντός φυλακων και καταγγελίες για ελλείψεις στην σίτιση και στην θέρμανση. Προσθέτοντας σε ολα αυτά ως κερασάκι στην τούρτα τις φήμες για αναζήτηση φυλακής για να στεγαστούν οι κρατούμενοι οφειλέτες του Δημοσίου το σύνολο μυρίζει “ανάπτυξη”.  “Ανάπτυξη” που ακούει στο όνομα ιδιωτικές φυλακές.


Και πως βγάζεις κέρδος από μια φυλακή; Την απάντηση μπορούμε να την βρούμε πηγαίνοντας στις μακρινές ΗΠΑ όπου οι ιδιωτικές φυλακές είναι must. Αρχικά η ιδιωτικοποίηση των φυλακών ξεκίνησε αναθέτοντας σε ιδιώτες συγκεκριμένες υπηρεσίες, όπως σίτιση, φύλαξη (καλή ώρα), μεταφορά κρατουμένων, ιατρική κάλυψη, ρουχισμός κτλ, ενώ από το 1984 υπάρχουν φυλακές που όλη η λειτουργία τους βρίσκεται κάτω από ιδιωτικό έλεγχο.  Δύο μεγάλες ιδιωτικές κερδοσκοπικές εταιρείες, οι Corrections Corporation of America (CCA) και ο όμιλος GEO,  μονοπωλούν σχεδόν την αγορά ιδιωτικών φυλακών με πάνω από 139.000 κρεββάτια και πάνω από 120 κέντρα. Το 2010 οι ίδιες εταιρείες  είχαν ετήσια κέρδη σχεδόν 3 δις δολλάρια! Τα κέρδη των εταιρειών αυτών σχετίζονται με την στέγαση των κρατούμενων, και αυξάνονται όσο αυξάνεται ο πληθυσμός των φυλακών. Και υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι για να το επιτύχεις αυτό, είτε  δίνοντας όλο και μεγαλύτερες ποινές σε όλο και μικρότερα εγκλήματα (βλέπε Three Strikes law -  wikipediavideo) , είτε δημιουργώντας νέες κατηγορίες (βλέπε Proposition 8). Η μεγαλύτερη αστυνόμευση, οι σκληρότερες ποινές και η άρνηση για διεκδίκηση αναστολής οδηγούν όλο και μεγαλύτερο πληθυσμό στις φυλακές.

Ακολουθεί βίντεο από την συναυλία του Jello Biafra (πρώην τραγουδιστής/στιχουργός του πανκ συγκροτήματος Dead Kennedys) την οποία είχε δώσει μαζί με τους Guantanamo School of Medicine τον Οκτώβριο του 2012 στην Ελλάδα, όπου μιλάει σχετικά με την τάση που επικρατεί (αναφέρθηκε ειδικά στην Καλιφόρνια και μας προειδοποίησε για την Ελλάδα) για αυστηροποίηση των ποινών και αύξηση του αριθμού των κρατουμένων και συνεπώς των φυλακών.
Υπάρχει μία βιομηχανία που μεγαλώνει στην εποχή της εταιρικής φασιστικής λιτότητας.
Στην Αμερική, προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση δεν έχει καθόλου χρήματα – και δε θα ενοχλούσαμε τους πλούσιους να πληρώσουν φόρους, αλλά πρέπει εμείς να πληρώσουμε για να είναι εκείνοι πλούσιοι – οπότε αντί γι αυτό, όλες οι υπηρεσίες που η κυβέρνηση τελεί για τους πολίτες, θα πρέπει να χαριστούν σε εταιρείες και να ιδιωτικοποιηθούν.
Η ιδιωτικοποίηση είναι μαλακία. Η ιδιωτικοποίηση είναι μια απάτη. Η ιδιωτικοποίηση είναι ένα σεξουαλικό φετίχ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Λοιπόν, μαντέψτε τι έχουν ιδιωτικοποιήσει στην Αμερική.
Φυλακές!
Φυλακές! Για κέρδος!
Φυλακές;; … Για κέρδος;;
Πώς βγάζεις κέρδος λειτουργώντας μια φυλακή;
Χώνεις όλο και περισσότερο κόσμο μέσα στη φυλακή, για όλο και μεγαλύτερες ποινές, για όλο και μικρότερα αδικήματα.
Για αυτόν τον λόγο έχουμε τον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών» (War on Drugs).
Για αυτόν τον λόγο μαζεύουμε μετανάστες.
Και για αυτό αυτές οι εταιρείες φυλακών αγοράζουν τηλεοπτικό χρόνο και πολιτικές καμπάνιες, για να πείσουν τους ψηφοφόρους στην «Χώρα του Πανικού» (Panic Land – μια διανοητική φυλακή του μυαλού, όπου καταλήγουν όσοι υπόκεινται στην πλύση εγκεφάλου από τα μίντια και αποπροσανατολισμένοι μισούν και κατηγορούν τους μη-ένοχους) να ψηφίσουν υπέρ όλο και χειρότερων νόμων.
Έτσι, στην Καλιφόρνια τώρα, υπάρχει ένας νόμος που λέγεται «3 χτυπήματα» (3 Strikes) και σημαίνει το εξής: τρία εγκλήματα, ακόμα και αν το τελευταίο είναι ένα πολύ-πολύ μικρό αδίκημα και πηγαίνεις φυλακή ισόβια!… έτσι ώστε μια εταιρεία-ιδιωτικών φυλακών να μπορέσει να βγάλει λεφτά!
Ό,τι κι αν κάνετε, μην αφήσετε να ιδιωτικοποιηθούν οι φυλακές! Ποτέ να μη συμβεί στην Ελλάδα!
Μην το αφήσετε να συμβεί!
Γιατί από τη στιγμή που ξεκινάει, είναι πολύ δύσκολο να το σταματήσεις.
youtube=https://www.youtube.com/watch?v=5J284HsfZis&feature=player_detailpage#t=4747s
Πηγή : wikipedia
================
UPDATE 17,00′ : ο spiral architect πρότεινε στα σχόλια και τα εξής σχετικά άρθρα:

Φυλακές: χρυσωρυχείο για το κεφάλαιο – Προετοιμασίες για την αντιμετώπιση του «εχθρού λαού» (Ριζοσπάστης)

3Strikes-Link: http://wp.me/p1pa1c-iQD
ΥΓ Ευχαριστούμε για την βοήθεια, Zaphod! :)
ΥΓ2 Για όσους δεν κατέχουν την αγγλικήν… μια μίνι περίληψη σχετικά με τον νόμο “3-Strikes”.
Αυτός ο νόμος-κανονισμός (τον οποίο υπερψήφισαν και πολλοί πολίτες, καθώς εκεί έχουν δημοψηφίσματα συνέχεια για διάφορα θέματα – άρα τα ΜΜΕ παίζουν ακόμα πιο σημαντικό ρόλο), είχε ψηφιστεί σε διάφορες Πολιτείες αλλά η τακτική που εφαρμοζόταν διέφερε σε κάθε μια από αυτές. Βάσει αυτού του νόμου, ουσιαστικά προστίθεται σημαντικός χρόνος στις ποινές φυλάκισης όσων έχουν ήδη καταδικαστεί δύο φορές στο παρελθόν, ειδικά αν επρόκειτο για εγκλήματα “σοβαρά ή βίαια”.

Σε άλλες Πολιτείες έδιναν βάση στο κατά πόσον αυτά τα εγκλήματα αντιστοιχούσαν σε αυτές τις κατηγορίες (σοβαρών/βίαιων) και άρα να εφαρμοστεί αυτή η αύξηση ποινής, ενώ σε άλλες (πχ Καλιφόρνια) έδιναν τα 25έτη-ισόβια ακόμα και για αδικήματα που δεν ήταν βίαιες ενέργειες! Και έτσι κατέληγαν με ποινές 25ετούς ή ισόβιας κάθειρξης (και χωρίς δικαίωμα αίτησης για αναστολή για 25 χρόνια!) ακόμα και κάποιοι που τους έπιαναν για μικροκλοπή…

Αν και αυτή η ρύθμιση είχε προταθεί με το επιχείρημα ότι πλέον θα φοβούνται να εγκληματίσουν, τα ποσοστά εγκληματικότητας δε φάνηκε να μειώνονται ιδιαίτερα, δεν φάνηκε να προκύπτει αλλαγή λόγω αυτής της εφαρμοστέας ρύθμισης. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις, όπως κάποιων που έκλεβαν μικροπράγματα για να πληρώσουν πχ για την δόση τους, φοβούμενοι ότι θα τους πιάσουν (πχ αν πλησίαζαν αστυνομικοί για να τους συλλάβουν) έφταναν στο σημείο να κάνουν ‘τα πάντα’ για να ξεφύγουν, καθώς ήξεραν ότι με μια ακόμα σύλληψη θα μπουν για όλη τους τη ζωή στην φυλακή. Και άρα προκαλούνταν εγκλήματα που αν δεν υπήρχε αυτή η ρύθμιση, δε θα γινόντουσαν…

Γενικά, από όταν εφαρμόστηκε η ρύθμιση, υπήρχαν αντιδράσεις από πρωτοβουλίες πολιτών ή νομικών και τελικά τον Νοέμβριο του 2012 έγινε μια σημαντική τροποποίηση στην Καλιφόρνια. Σύμφωνα με τη νέα τροποποίηση, για να ισχύσει το “3-strikes” και να αυξηθεί πολύ η ποινή, έως και ισόβια, θα έπρεπε να είναι και τα 3 αδικήματα του κατηγορούμενου, εγκλήματα “σοβαρά ή βίαια”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}