Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Οι φοιτητές της Χιλής δε σταματούν τον αγώνα


Σαράντα πορείες μέσα σε δύο χρόνια
Με αίτημα να αλλάξει το εκπαιδευτικό σύστημα, που είναι από την εποχή της δικτατορίας του Πινοσέτ 
http://www.enet.gr
Το αίτημα για δωρεάν και ποιοτική παιδεία επανέλαβαν οι φοιτητές στη Χιλή, οι οποίοι τα τελευταία 2 χρόνια έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 40 πορείες ζητώντας από την κυβέρνηση Πινιέρα να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος. 

Συγκρούσεις αστυνομικών-φοιτητών στη Χιλή (Reuters)
 
Οι φοιτητές κάνουν λόγο για ένα ανεπαρκές και ακριβό εκπαιδευτικό σύστημα, ζητώντας να υπάρχει δωρεάν και ποιοτική παιδεία. Η πορεία, υπό την αιγίδας της Συνομοσπονδίας Φοιτητών της Χιλής (Confech) η οποία συσπειρώνει τα κύρια πανεπιστήμια της χώρας, είχε επιτραπεί από την αστυνομία, αλλά από την διαδρομή που θα ακολουθούσε είχε αποκλειστεί η κύρια λεωφόρος του Σαντιάγο, Αλαμέντα, η οποία περνάει μπροστά από την έδρα της προεδρίας της χώρας.
 
Οι ταραχές προκλήθηκαν όταν η αστυνομία απέκλεισε την πρόσβαση των φοιτητών στην Αλαμέντα, κάνοντας χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού εναντίον τους. "Θέλουν να μην φανεί η κινητοποίησή μας για να κρύψουν την αποτυχία της κυβέρνησης",  σχολίασε μέσω Twitter ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φοιτητών του Πανεπιστημίου της Χιλής Άντρες Φιελμπάουμ.
 
Το υφιστάμενο εκπαιδευτικό σύστημα - το οποίο ευνοεί την ιδιωτική εκπαίδευση- έχει κληροδοτηθεί στη χώρα από την εποχή της δικτατορίας Πινοτσέτ ενώ ο νυν πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα ( ο πρώτος που προέρχεται από τη δεξιά μετά το τέλος της δικτατορίας)  έχει παρουσιάσει διάφορα νομοσχέδια για αλλαγές στο πανεπιστημιακό σύστημα, που προβλέπουν κυρίως να μειωθεί το κόστος των φοιτητικών δανείων.
 
Η δωρεάν παιδεία αποτελεί ήδη μέρος του προεκλογικού προγράμματος της πρώην προέδρου Μισέλ Μπατσελέτ, η οποία είναι υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές της 17ης Νοεμβρίου στην χώρα.
 
 
                                                                     φωτ. Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}