Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Σε τροχιά ύφεσης για 7η χρονιά

http://www.efsyn.gr

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ύφεση 1,2% εν αντιθέσει με την τρόικα που βλέπει ανάπτυξη 0,6% το 2014. Η ανεργία εκτοξεύεται στο 28,4% το 2014, ο πληθωρισμός θα είναι αρνητικός για δύο συνεχόμενα έτη και οι μισθοί θα μειωθούν περαιτέρω

Του Μπάμπη Μιχάλη

51a


51b

Υφεση της ελληνικής οικονομίας το 2014, για 7ο συνεχόμενο χρόνο, προβλέπει ο ΟΟΣΑ δημιουργώντας ερωτήματα για την αξιοπιστία αλλά και τη σκοπιμότητα των εκτιμήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ελληνικής κυβέρνησης που βλέπουν επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από του χρόνου

Ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα είναι το 2014 τρεις φορές χαμηλότερη από αυτήν που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 1,2% έναντι αύξησης 0,6% που προβλέπει η Ε.Ε. και προειδοποιεί μάλιστα για το ενδεχόμενο επιπρόσθετης χρηματοδότησης από Ε.Ε. και ΔΝΤ.

Yφεση 4,8%

Ο οργανισμός βλέπει μεγαλύτερη ύφεση και για φέτος καθώς, σύμφωνα με την εκτίμησή του, το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 4,8% έναντι 4,6% που εκτιμά η Επιτροπή. Προβλέπει ακόμη ότι η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να βυθίζονται σε αρνητικά επίπεδα και ότι η ανεργία θα χτυπήσει νέα ιστορικά ρεκόρ -27,8% φέτος και 28,4% το 2014.

Στην ανάλυσή του ο διεθνής οργανισμός υπογραμμίζει ότι η συνεχιζόμενη δημοσιονομική προσαρμογή, η μείωση των πραγματικών μισθών και οι αδύναμες εξαγωγές βαθαίνουν την ύφεση της ελληνικής οικονομίας και τα ιστορικά ρεκόρ της ανεργίας αυξάνουν τις κοινωνικές εντάσεις.

Θεωρεί ότι, παρά τη βελτίωση της εμπιστοσύνης τους τελευταίους μήνες, οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα κάνουν ξανά την εμφάνισή τους στην ελληνική οικονομία περιστασιακά μόνο στη διάρκεια του 2014 (και όχι στο σύνολο του έτους) καθώς η εμπιστοσύνη θα ενδυναμώνεται, οι διαρθρωτικές αλλαγές θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και το τραπεζικό σύστημα θα ανακάμπτει.

Εκτιμά ότι η αύξηση της εξωτερικής ζήτησης και η μεγαλύτερη χρήση διαρθρωτικών κεφαλαίων της Ε.Ε. θα στηρίξουν τις εξαγωγές και τις επενδύσεις καθώς και ότι -δεδομένης της ουσιαστικής συρρίκνωσης και της υψηλής ανεργίας- τόσο οι τιμές όσο και οι μισθοί θα υποχωρήσουν κι άλλο.

Πρόσθετη χρηματοδότηση

Ειδικά για τον πληθωρισμό προβλέπει ότι τόσο φέτος όσο και το 2014 θα κυμανθεί σε αρνητικά επίπεδα, -0,7% και -1,7% αντίστοιχα.

Παρ” όλα αυτά, ο ΟΟΣΑ επιμένει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να συνεχιστεί καθώς η πρόοδος για τη σταθεροποίηση του δημόσιου χρέους απαιτεί συνεχή προσπάθεια… αλλά και ανάκαμψη της ανάπτυξης.

Υπογραμμίζει όμως παράλληλα ότι, με δεδομένο το βάθος της ύφεσης και τις κοινωνικές εντάσεις, θα πρέπει να επιτραπεί στους αυτόματους σταθεροποιητές να λειτουργήσουν αν η οικονομική ανάπτυξη είναι χαμηλότερη από αυτήν που προβλέπει το πρόγραμμα προσαρμογής.

Χωρίς πρόσβαση στις αγορές όμως κάτι τέτοιο, όπως λέει, μπορεί να συνεπάγεται επιπλέον επίσημη χρηματοδότηση ή κούρεμα του χρέους. Την ίδια στιγμή τα κοινωνικά προγράμματα πρέπει να επικεντρωθούν σε όλους όσοι επωμίζονται το αυξανόμενο κοινωνικό κόστος της προσαρμογής.



30/05/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}