Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Στο «περίμενε» η ρύθμιση για τα δάνεια

10/4/2013
 
ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

Μόνο στα βασικά φαίνεται να συμφωνούν κυβέρνηση και τρόικα 

Του Βασίλη Γεώργα 
Στον αέρα απειλεί να τινάξει τη ρύθμιση για τη διευκόλυνση της αποπληρωμής των ενυπόθηκων στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων η αβελτηρία της κυβέρνησης.
Παρά τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί με την τρόικα στα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης παραμένει εγκλωβισμένη σε ατέρμονες διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, με τις δύο πλευρές να επικαλούνται άλλοτε την ανακεφαλαιοποίηση και άλλοτε το κυπριακό ναυάγιο για να καθυστερήσουν τη διαδικασία, την ίδια στιγμή που τα κόκκινα δάνεια αυξάνονται με γεωμετρική ακρίβεια, και χιλιάδες πολίτες έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην περιβόητη ρύθμιση για τη διευκόλυνση της αποπληρωμής των οφειλών τους προς τις τράπεζες.

Μέχρι και χθες, και παρότι ο κύκλος των συζητήσεων με την τρόικα δείχνει να κλείνει με συμφωνία στα περισσότερα σημεία και την παραδοχή των δύο πλευρών ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, κανείς από το υπουργείο Ανάπτυξης δεν μπορούσε να πει με βεβαιότητα αν το νομοσχέδιο θα ολοκληρωθεί σύντομα ή αν θα αποσυρθεί και δεν θα προχωρήσει καθόλου.

Από τις διαπραγματεύσεις που έγιναν τα τελευταία 24ωρα προκύπτει ότι τρόικα και κυβέρνηση συμφώνησαν να τεθεί πλαφόν στο ύψος των περιουσιακών στοιχείων που μπορεί να διαθέτει κάποιος ενήμερος δανειολήπτης για να υπαχθεί στη ρύθμιση, αλλά και στο ύψος του ανεξόφλητου δανείου.

Ετσι, το όριο για τα περιουσιακά στοιχεία (κινητή και ακίνητη περιουσία) θα είναι αρκετά χαμηλότερο από τις 300.000 ευρώ, ενώ το ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου δεν πρέπει να ξεπερνά τις 125.000 ευρώ, δηλαδή 5 φορές περισσότερο από το προβλεπόμενο εισόδημα του δανειολήπτη (25.000 ευρώ ετησίως). Το γεγονός ότι τέθηκε πλαφόν στα συνολικά περιουσιακά στοιχεία των δανειοληπτών είναι προφανές ότι θα αφήσει εκτός ρύθμισης χιλιάδες δανειολήπτες, οι οποίοι ενδεχομένως διαθέτουν περισσότερα από δύο σπίτια ή έχουν στην ιδιοκτησία τους… χωράφια στο χωριό.

Ενδεχομένως να υπάρξει μια μικρή διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων εφόσον στο νομοσχέδιο συμπεριληφθεί ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι δανειολήπτες θα υποχρεώνονται να αποπληρώνουν, παράλληλα με τους τόκους, και μέρος του ανεξόφλητου κεφαλαίου.

Συμφωνία υπάρχει και για την περίοδο ευνοϊκής ρύθμισης (τέσσερα χρόνια με επανεξέταση ανά έτος) και την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας που θα είναι μέχρι 180.000 ευρώ όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, ενώ οι μόνες ενστάσεις που έχουν απομείνει φαίνεται να σχετίζονται με το επιτόκιο, καθώς η τρόικα προτείνει να μην είναι σταθερό στο 1,5% για τέσσερα χρόνια, όπως αρχικά πρότεινε το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά να ακολουθεί το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

10/04/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}