Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Περισσότεροι δικαιούχοι, λιγότερο το όφελος

17/4/2013

http://www.efsyn.gr

Η τρόικα άνοιξε τη ρύθμιση για τα στεγαστικά δάνεια, εντάσσοντας πιο πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά περιορίζει τις «διευκολύνσεις» αυστηρά σε συνεπείς και σε όσους δεν χρωστούν πολλά στις τράπεζες

Του Βασίλη Γεώργα
51

Επιμήκυνση του στεγαστικού δανείου κατά τέσσερα χρόνια, με το ίδιο επιτόκιο, θα «κερδίσουν» όσοι δανειολήπτες εκμεταλλευτούν τη ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης, που περιορίζει τις «διευκολύνσεις» αυστηρά σε συνεπείς και σε όσους δεν χρωστούν πολλά στις τράπεζες.


Οσοι προσφύγουν στον νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα πληρώνουν πλέον το 10% της δόσης του δανείου, με ελάχιστο ποσό 40 ευρώ.

Η τελική ρύθμιση για τα στεγαστικά, που παρουσιάστηκε χθες από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, μένει να περάσει από την «κρησάρα» της ΕΚΤ μέχρι τα τέλη Μαΐου και είναι πιο «προσγειωμένη» από τους αρχικούς κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

“Aκριβή διευκόλυνση”

Η τρόικα πίεσε και πέτυχε να ανοίξει μεν η βεντάλια των δυνητικών δικαιούχων, αλλά κατάφερε να περιοριστούν τα οφέλη που θα αποκομίσουν οι δανειολήπτες, ώστε να μην προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι αν και τα εισοδηματικά κριτήρια ένταξης στη ρύθμιση μειώθηκαν στις 25.000 ευρώ (αρχική πρόταση 35.000 ευρώ), εντούτοις δεν πέρασε η πρόταση για χαμηλό επιτόκιο, με αποτέλεσμα να αποδεικνύεται «ακριβή» για τους περισσότερους. Ακόμα και για ανέργους με μηδενικό ή χαμηλό εισόδημα, το δάνειο συνεχίζει να τοκίζεται κανονικά για 42 από τους 48 μήνες ρύθμισης.

Για την ένταξη στη ρύθμιση μισθωτών, συνταξιούχων, ανέργων και εργαζομένων με μπλοκάκια πρέπει να εκπληρώνονται σωρευτικά οι 5 προϋποθέσεις για ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, αξία ακίνητης περιουσίας και καταθέσεων, απώλεια εισοδήματος, ανεξόφλητο υπόλοιπο (βλ. σχετικό πίνακα). Εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπαχθούν στη ρύθμιση και όσοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Εξαιρούνται δε οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Οι δανειολήπτες που θα εκμεταλλευτούν τη ρύθμιση θα «κερδίζουν» περίοδο χάριτος 48 μηνών, στη διάρκεια της οποίας θα καταβάλλουν μηνιαία δόση ίση με το 30% του μηνιαίου καθαρού τους εισοδήματος. Αν δηλαδή κάποιος έχει καθαρές αποδοχές 800 ευρώ τον μήνα, θα καταβάλλει δόση 240 ευρώ για τέσσερα χρόνια, αποπληρώνοντας τόσο μέρος των τόκων όσο και μικρό μέρος του κεφαλαίου.

Το επιτόκιο θα είναι αυτό της σύμβασης του δανείου, ενώ για όσους έχουν εισοδήματα μέχρι 15.000 ευρώ (π.χ. χαμηλόμισθοι, άνεργοι με εισόδημα), το επιτόκιο περιορίζεται στο 1,5% (0,75% + βασικό επιτόκιο ΕΚΤ). Για τους ανέργους με μόνο εισόδημα το ταμείο ανεργίας, παρέχεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών με πλήρη απαλλαγή των τόκων για τους έξι από τους 48 μήνες της ρύθμισης. Μετά την περίοδο χάριτος η αποπληρωμή του δανείου συνεχίζεται με τους όρους της αρχικής σύμβασης.

Ξεπουλούν τα κόκκινα δάνεια

Το πλαίσιο για να πουληθούν πακέτα προβληματικών δανείων από τις τράπεζες στα γνωστά «distress funds» ή σε ξένες τράπεζες αρχίζει να οικοδομεί η κυβέρνηση. Επιβεβαιώνοντας ότι έχει ήδη ξεκινήσει το κυνήγι των κόκκινων δανείων από εταιρείες-κοράκια, που αγοράζουν ακόμη και στο 5% της αξίας τους τα προβληματικά δάνεια για να τα εισπράξουν από τους δανειολήπτες, το υπουργείο Ανάπτυξης προωθεί ειδική ρύθμιση ώστε να ξεκαθαρίσει ότι θα ισχύει το εθνικό δίκαιο και όχι το δίκαιο της έδρας αυτών των εταιρειών.

H ρύθμιση θα προβλέπει ότι οι αλλοδαπές εταιρείες που θα αγοράσουν στο μέλλον χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων θα είναι υποχρεωμένες να ορίσουν αντίκλητο στην ελληνική επικράτεια. Σε διαφορετική περίπτωση, θα τεκμαίρεται ως αντίκλητος η τράπεζα που χορήγησε το δάνειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}