Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

«Σφαγείο» μισθών η Γερμανία

11/4/2013
http://www.efsyn.gr

Το Βέλγιο καταγγέλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους γείτονές του για αθέμιτο ανταγωνισμό, αφού επιτρέπει σε επιχειρήσεις να πληρώνουν εργαζόμενους με μόλις 3-4 ευρώ την ώρα

Του Μπάμπη Μιχάλη

Καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τουςΓερμανία χαμηλούς μισθούς που ισχύουν σε κάποιες από τις γερμανικές επιχειρήσεις υπέβαλε το Βέλγιο, κάνοντας λόγο για άδικο κοινωνικό dumping και αθέμιτο ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, η βελγική κυβέρνηση έστειλε πρόσφατα επιστολή στην Κομισιόν στην οποία καταγγέλλει ότι αρκετοί εργαζόμενοι στη Γερμανία πληρώνονται με μόλις 3-4 ευρώ την ώρα, χωρίς δικαίωμα ασφάλισης.

Mετανάστες οι εργάτες

Η πλειονότητα των εργαζομένων είναι μετανάστες από την Ανατολική Ευρώπη και απασχολείται σε βαριές εργασίες, όπως γεωργία και βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι περίπου 7,5 εκατ. εργάζονται στη Γερμανία υπό αυτό το καθεστώς «μίνι θέσεων εργασίας», με μισθό έως 450 ευρώ, χωρίς υποχρέωση καταβολής φόρου ή ασφαλιστικών εισφορών. Αντίθετα, στο γειτονικό Βέλγιο οι χαμηλόμισθοι λαμβάνουν κατώτατη αμοιβή 12-13 ευρώ ανά ώρα, ενώ τόσο αυτοί όσο και οι εργοδότες τους είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν εισφορές.

Η καταγγελία του Βελγίου προκλήθηκε μετά τις διαμαρτυρίες εγχώριων σφαγείων που προειδοποίησαν ότι οι Γερμανοί ανταγωνιστές απειλούν την επιβίωσή τους. Κάποιοι μάλιστα «απείλησαν» ότι ενδεχομένως να μετακομίσουν στη Γερμανία. Ανάλογο θέμα έχουν και άλλες εταιρείες από τη Γαλλία και την Ολλανδία, ειδικά αυτές που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία.

Οι καταγγελίες αυτές επαληθεύουν όσους υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι η υψηλή ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας και η υπεροχή της έναντι των άλλων εταίρων της στην Ε.Ε. δεν ήταν κάτι που επιτεύχθηκε με θεμιτό τρόπο.

“Δικαιολογημένη η καταγγελία”

«Το 30% περίπου των εργαζομένων στη Γερμανία πληρώνεται σήμερα με 8,5 ευρώ την ώρα, ποσό που είναι χαμηλότερο από το επίπεδο φτώχειας του ΟΟΣΑ», τονίζει ο βουλευτής του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς Die Linke, Thomas Haendel, συμπληρώνοντας ότι οι μόνες χώρες που δεν έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό σήμερα είναι η Γερμανία και η Μάλτα. Ο Haendel τονίζει ότι η καταγγελία του Βελγίου είναι απόλυτα δικαιολογημένη αφού η Γερμανία, κυρίως μέσω αυτών των χαμηλής αμοιβής θέσεων εργασίας, κατάφερε έχει πολύ υψηλή παραγωγικότητα και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των υπόλοιπων Ευρωπαίων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}