Τρίτη 14 Μαΐου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «Οργάνωση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις», 14/5/2013

Αρ.Πρωτοκόλλου: 137
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
σχετικά με το σχέδιο Νόμου «Οργάνωση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις»
 
Με το συνημμένο κείμενο, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων κατέθεσε στη δημόσια διαβούλευση (που διεξάγεται ως σήμερα) την άποψή του σχετικά με το σχέδιο νόμου του ΥΔΜΗΔ «Οργάνωση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις».
Πρόκειται για ένα απαράδεκτο νομοσχέδιο, με τις ρυθμίσεις του οποίου:
  • σχεδιάζεται η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα με συνοπτικές διαδικασίες, ώστε να αυξηθεί η δεξαμενή των απολύσεων και «διαθεσιμοτήτων»
  • εισάγει έναν νέο τρόπο διακυβέρνησης, διά Προεδρικών Διαταγμάτων, που έρχεται να πλήξει την ήδη πληγωμένη κοινοβουλευτική δημοκρατία.
  • Οι διατάξεις που αφορούν στις αλλαγές στις κρίσεις προϊσταμένων στο δημόσιο μας γυρνούν πίσω στις εποχές όπου η ιεραρχία του δημοσίου ήταν πλήρως ελεγχόμενη και άλλαζε με κάθε αλλαγή κυβέρνησης, στις εποχές όπου οι Υπουργοί διόριζαν και έπαυαν Προϊσταμένους και Γενικούς Διευθυντές!
  • διευκολύνει την απόλυση δημοσίου υπαλλήλου λόγω ασθένειας!

 
Είναι τουλάχιστον οξύμωρο να επικαλείται η κυβέρνηση την «αξιοκρατία» για τις επιλογές της ή τη «διάθεση αναδιοργάνωσης» του δημόσιου τομέα, όταν το μόνο που πραγματικά κάνει, είναι να ξεθάβει από το χρονοντούλαπο της ιστορίας τις χειρότερες πρακτικές και μεθοδεύσεις που έχουν ισχύσει για τους δημοσίους υπαλλήλους.
 
Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να αποσύρει στο σύνολό του το σχέδιο νόμου και να φροντίσει να ανοίξει ένας σοβαρός διάλογος, με επιστημονικά εχέγγυα, για τον τρόπο διασφάλισης της ανεξαρτησίας των δημοσίων υπηρεσιών ώστε να επιτελούν το ρόλο τους, που είναι η προστασία του δημοσίου συμφέροντος, μακριά και αντίθετα από τις λογικές που βλέπουν το δημόσιο ως «κομματικό βιλαέτι».
 
Συνημμένα: Ανακοίνωση του ΣΕΑ για το σχέδιο Νόμου
 
Συνημμένα αρχεία:
Για το προσχέδιο Νόμου Οργάνωση Δημόσιας Διοίκησης,14-5-2013.doc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}