Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Με εκείνα τα φωτοβολταικά τι γίνεται; (νέες αυξήσεις στη ΔΕΗ - και όχι μόνο)

Sunday, May 19, 2013

Θα προσπαθήσω μέσα στην ημέρα να κάνω ένα συγκεντρωτικό άρθρο για τις ειδήσεις από Ελλάδα (όσο μπορώ βέβαια, είναι αδύνατον να τις προλαβαίνεις όλες, ένας άνθρωπος είμαι, και μάλιστα με περιορισμένο χρόνο).

Προς το παρόν όμως, ένα ξεχωριστό άρθρο για το θέμα της "πράσινης ενέργειας" και των αυξήσεων στη ΔΕΗ, για το οποίο ήδη έχουμε γράψει πολλά.
Σε παλιότερο άρθρο είχαμε δει λοιπόν ότι η Ευρωβουλή αποφάσισε να περιορίσει το φόρο στις εκπομπές καυσαερίων, διότι το κόστος της ενέργειας είναι ακριβύνει πλέον τόσο πολύ, που ούτε καν η Γερμανία δεν το άντεχε, πόσο μάλλον χώρες όπως η Ελλάδα. Αυτό συγκράτησε κάπως τις αυξήσεις στην ΔΕΗ, αλλά τώρα έρχεται σιγά-σιγά η "απελευθέρωση της αγοράς", με το λογαριασμό της ΔΕΗ να "ξαναφουσκώνει" ακόμα περισσότερο, ώστε οι ιδιώτες που θα μπουν στο παιχνίδι να έχουν μεγάλα και εγγυημένα κέρδη.

Κεντρικό ρόλο στις νέες αυξήσεις που σχεδιάζει η ΔΕΗ παίζει -τι άλλο- ο "πράσινος φόρος" που πληρώνουν οι "απλοί καταναλωτές" και οι επιχειρήσεις για να επιδοτούν τα φωτοβολταϊκά, τις ανεμογεννήτριες, κτλ (οι επιχειρήσεις βέβαια, επειδή είναι πιο συγκροτημένες από τον "λαουτζίκο", έχουν ήδη ζητήσει να μειωθούν οι "πράσινοι φόροι" που πληρώνουν, ώστε να μπορούν να είναι κερδοφόρες και ανταγωνιστικές στη διεθνή αγορά. Ο λαός, προς το παρόν, τα καταπίνει όλα αμάσητα).

Εδώ η νεότερη είδηση για το θέμα, με την κυβέρνηση να σχεδιάζει έως και...τριπλασιασμό του "πράσινου φόρου" για να καλύψει τα ελλείμματα που έχουν δημιουργηθεί (η "πράσινη ενέργεια" είναι ακριβή, άσε που η φτώχεια δεν επιτρέπει  σε πολλούς να πληρώνουν τη ΔΕΗ, οπότε τα ταμεία αδειάζουν):

«Μαγειρεύουν» έως και τριπλασιασμό!  
Στα 27 ευρώ ανά 1.000 κιλοβατώρες από 9,32 ευρώ που είναι σήμερα
Μια ακόμη άσχημη έκπληξη ετοιμάζει η κυβέρνηση για τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας και ιδιαίτερα τα νοικοκυριά, προετοιμάζοντας το έδαφος για έως και τριπλασιασμό του διαβόητου τέλους ΑΠΕ (τώρα ΕΤΜΕΑΡ), που σήμερα κινείται μεσοσταθμικά στα 9,32 ευρώ ανά 1.000 κιλοβατώρες κατανάλωσης. 

Το ρόλο του «λαγού» ανέλαβε ο ΛΑΓΗΕ, ο λειτουργός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που στη μηνιαία έκθεσή του για τα μεγέθη της αγοράς το μήνα Απρίλη 2013, εμφανίζει ορισμένα «σενάρια» εξέλιξης του μεγάλου ελλείμματος που έχει για την πληρωμή των παραγωγών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Με απώτερο χρονικό όριο για το μηδενισμό του ελλείμματος το Δεκέμβρη του 2014, ο ΛΑΓΗΕ δηλώνει ότι μόνο εάν το τέλος ΕΤΜΕΑΡ (ΑΠΕ) αυξηθεί μεσοσταθμικά από τον Ιούλη του 2013 στα περίπου 27 ευρώ ανά 1.000 κιλοβατώρες, θα μηδενιστεί το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ για την πληρωμή των ΑΠΕ. (Για την ακρίβεια, το Δεκέμβρη του 2014 θα έχει φτάσει τις 400.000 ευρώ και μέχρι το Μάρτη του 2015 θα εμφανίσει μικρό πλεόνασμα).
Το έχουμε ξαναπεί, αλλά ας το ξαναπούμε μία φορά ακόμα:

Η "πράσινη ενέργεια" είναι μια φούσκα, που τώρα σκάει. Δηλαδή είναι μια τεχνολογία που διαφημίστηκε πολύ, προωθήθηκε και επιδοτήθηκε άγρια, αλλά...δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, και τώρα έχουμε δει ότι ακόμα και η Γερμανία κάνει πίσω και σταματά τις πολλές επενδύσεις σε αυτή (όσο για την άλλη μεγάλη παραγωγό φωτοβολταικών, την Κίνα, αυτή απλά τα παράγει και τα εξάγει, δεν τα χρησιμοποιεί καθόλου στο εσωτερικό της).

Η "πράσινη ενέργεια" είναι σχετικά καινούργια - και ίσως κάποια στιγμή να βελτιωθεί και να έχει καλή σχέση τιμής-απόδοσης. Αυτό ίσως να συμβεί στο μέλλον, αλλά πάντως ΔΕΝ ισχύει τώρα. Η σημερινή απόδοση της δεν συμφέρει, και γι' αυτό και παντού υπάρχει και λειτουργεί με επιδοτήσεις.

Δηλαδή όλοι μας χρηματοδοτούμε "με το ζόρι" τις εταιρείες που παράγουν φωτοβολταικά/ανεμογεννήτριες.

Η Γερμανία είναι πρωτοπόρος και γι' αυτό και έχει περάσει νόμους που υποχρεώνουν τις χώρες της ευρωζώνης να αγοράζουν "πράσινη ενέργεια", αλλιώς τους βάζει πρόστιμα. Όμως, πέρα από τα οφέλη που έχει η Γερμανία εις βάρος των άλλων, ας το ξεπεράσουμε αυτό, στο κάτω-κάτω της γραφής "μαγκιά της ρε αδερφέ που κατάφερε να έχει την μεγαλύτερη τεχνογνωσία απ' όλους [και] σε αυτόν τον τομέα". Ας ξεπεράσουμε επίσης και το μεγάλο κόστος των επιδοτήσεων που πρέπει να πληρώσουμε, διότι "ποιος ξέρει, ίσως κάποτε η πράσινη ενέργεια όντως να εξελιχθεί και να αποδώσει". Ας είμαστε λοιπόν αισιόδοξοι (αν και μάλλον έχουμε γίνει "αισιόδοξοι μέχρι αηδίας" με αυτά που λέμε).

Το πρόβλημα είναι ότι ζητούνται πολλά λεφτά από ανθρώπους που δεν τα έχουν, διότι...είναι φτωχοί (και θα γίνουν φτωχότεροι). Σκεφτείτε το ως εξής:

Ας πούμε λοιπόν ότι είστε ένας μισθωτός εργάτης, και έχετε μια δουλειά που σας δίνει ένα μισθό 1000 ευρώ. Έχετε κάνει και οικονομία, και έχετε μαζέψει κάτι λεφτά στην άκρη για να αγοράσετε και ένα αυτοκίνητο για να μετακινήστε.

Εκεί λοιπόν που είσαι έτοιμος να αγοράσεις ένα αμαξάκι, έρχεται ένας νόμος και σου λέει ότι υποχρεωτικά πρέπει να αγοράσεις μια Mercedes ή μια Ferrari, και αν τυχόν κάνεις το "λάθος" να αγοράσεις ένα πιο "ταπεινό" αυτοκίνητο...θα σου επιβληθεί φόρος και θα το χρυσοπληρώσεις. Μιλάμε για παράνοια!

Και το ακόμα χειρότερο είναι ότι τουλάχιστον η Mercedes και η Ferrari είναι όντως καλύτερες από τη Fiat ή την Toyota. Δηλαδή μπορούμε -έως ένα σημείο τουλάχιστον- να δεχτούμε ότι αξίζουν τα παραπάνω λεφτά που θα δώσουμε για αυτά τα αυτοκίνητα. Η "πράσινη ενέργεια" όμως δεν είναι καν καλύτερη, ίσα ίσα που προς το παρόν η απόδοση της είναι...χειρότερη από τα ορυκτά καύσιμα. Τουλάχιστον με τη Mercedes και τη Ferrari θα "πούλαγες μούρη", και θα μπορούσες να επιδειχθείς σε γνωστούς και αγνώστους (ναι, σε αυτή την κοινωνία ζούμε, όπου οι άνθρωποι πληρώνουν ένα σωρό λεφτά για να επιδειχθούν, ακόμα και αν είναι χρεωκοπημένοι)

Τέλος πάντων, η ουσία είναι ότι το υπάρχων σύστημα όχι μόνο αναγκάζει τον "απλό λαό" να πληρώνει παραπάνω, αλλά του δίνει και κάτι χειρότερο από αυτό που είχε (η πράσινη ενέργεια είναι υποτίθεται πιο φιλική προς το περιβάλλον, αλλά ούτε αυτό πολυισχύει, διότι επειδή δεν μπορεί να παρέχει σταθερή ροή-ισχύ ρεύματος, τελικά είσαι αναγκασμένος να χρησιμοποιείς και ορυκτά καύσιμα ως back-up).

Αν η άρχουσα τάξη θέλει, ας επιδοτήσει αυτή κατά κύριο λόγο τα φωτοβολταικά - δε γίνεται όμως να προωθεί τα φωτοβολταικά σε κάθε στέγη, και μετά να βάζει ολόκληρη την κοινωνία να τα επιδοτεί, αυξάνοντας το ρεύμα την ίδια ώρα που ήδη πολύς κόσμος δε μπορεί να το πληρώσει!

Την ίδια ώρα, για να επιστρέψουμε και στα της ΔΕΗ, εδώ μια απόφαση για μείωση των επιδοτήσεων προς το νέα φωτοβολταικά που θα μπαίνουν από εδώ και πέρα (διότι όσο και να θέλουν να συνεχίσουν τις επιδοτήσεις, πλέον τα ταμεία είναι ελλειμματικά).

Φωτοβολταϊκά: Πόσο μειώνεται η τιμή της παραγόμενης ενέργειας
Οι τιμές που μειώνονται είναι για τους νεοεισερχόμενους μεγάλους και μικρούς επενδυτές στην αγορά, αν και για τα φωτοβολταϊκά στη στέγη, η ισχύς είναι αναδρομική και πιάνει και όσα νοικοκυριά έκαναν συμβόλαια από τον περασμένο Φεβρουάριο και μετά.

Πιο συγκεκριμένα η κοινή απόφαση των υφυπουργών ΠΕΚΑ και Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, αιτιολογείται από την ανάγκη της μείωσης του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), το οποίο ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ και προκλήθηκε από την αθρόα αδειοδότηση των φωτοβολταϊκών και την παχυλή επιχορήγηση των τιμών των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Η μεγάλη «σφαγή» των φωτοβολταϊκών σταθμών (σ.σ. σνιφ, σνιφ, πόσο στενοχωριέμαι για τη σφαγή αυτή. Αντίθετα, για τη σφαγή όλων των καταναλωτών που πληρώνουν χρυσό το λογαριασμό της ΔΕΗ η "Ημερησία" του Μπόμπολα δε βλέπω να λέει τίποτα) ολοκληρώνεται με την απόφαση του υφυπουργού ΠΕΚΑ Μάκη Παπαγεωργίου σύμφωνα με την οποία μειώνει σχεδόν έως και 50% τις τιμές στις οποίες πληρώνονται οικιακοί και μεγάλοι παραγωγοί ρεύματος από τον ήλιο.
Το επόμενο διάστημα είναι σαφές νομίζω ότι θα υπάρξουν μεγάλες "μάχες" για το αν θα μειωθούν οι επιδοτήσεις και προς τους παλιότερους "παραγωγούς πράσινης ενέργειας", που είτε επειδή είναι λαμόγια, είτε επειδή παρασύρθηκαν από τη διαφήμιση, έχουν βάλει φωτοβολταικά σε χωράφια, στέγες και ξέρω και εγώ που αλλού, και προς το παρόν τσεπώνουν επιδοτήσεις και κάνουν απόσβεση της επένδυσης τους. Δεν υπάρχει εύκολη και αναίμακτη λύση για όσους παρασύρθηκαν και έκαναν τέτοιες επενδύσεις, αλλά θεωρώ αδύνατο η κοινωνία να μην αντιδράσει στις απανωτές αυξήσεις της ΔΕΗ, και θα δούμε αργά ή γρήγορα κινητοποιήσεις με αίτημα τη μείωση των λογαριασμών του ρεύματος. Οπότε η κοινωνία θα βρεθεί αναγκαστικά αντιμέτωποι με το συμφέρον αυτών των φουκαράδων που έκαναν μια επένδυση πιστεύοντας ότι έχουν πιάσει την καλή (μερικοί είναι λαμόγια και δεν με απασχολούν, ούτε τους λυπάμαι, αλλά δυστυχώς υπάρχουν και μερικοί "φουκαράδες", που όμως τώρα τσιμπάνε επιδοτήσεις εις βάρος...όλων των υπόλοιπων, και αυτό δε μπορεί να συνεχιστεί).


Για να μην ξεχνιόμαστε, πάμε να δούμε και τα νεότερα από την προσπάθεια "απελευθέρωσης της αγοράς" ενέργειας, που τεμαχίζει τη ΔΕΗ,  με απώτερο σκοπό μεταξύ άλλων να πουληθούν οι λιγνιτικές κυρίως μονάδες της:

Τα τρία στάδια αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ
Δημιουργία "μικρής ΔΕΗ" με αντιπροσωπευτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που θα πουληθούν σε ιδιώτες, είσοδος στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΗ και πώληση του 49 % των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας περιλαμβάνει το σχέδιο αναδιάρθρωσης και αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ που ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΚΑ.
Η Ρωσία, που θέλει και το φυσικό αέριο, θέλει και το λιγνίτη (ήδη της τρέχουν τα σάλια):

Ενδιαφέρον Gazprom για τη «μικρή ΔΕΗ» 
ΓΙΑ ΜΟΝΑΔΕΣ ΛΙΓΝΙΤΙΚΕΣ, ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
Σύμφωνα με πληροφορίες ο ρωσικός όμιλος έχει ήδη δείξει ενδιαφέρον για το «πακέτο» των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων που θα πουλήσει η ΔΕΗ, στο πλαίσιο του προγράμματος για την ιδιωτικοποίησή της, που συμφωνήθηκε πρόσφατα με την τρόικα. Στο προς πώληση χαρτοφυλάκιο, τη «μικρή ΔΕΗ», όπως αποκαλείται, φαίνεται ότι θα περάσουν μονάδες λιγνιτικές, υδροηλεκτρικές και φυσικού αερίου που θα αντιστοιχούν γύρω στο 30 - 40% του παραγωγικού δυναμικού της επιχείρησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι και στο παρελθόν ρωσικές εταιρείες είχαν ενδιαφερθεί για την εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού. Ωστόσο, η παρουσία τους σε διαγωνιστική διαδικασία για τη «μικρή ΔΕΗ» θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ.

Στο τέλος του 2012 η Gazprom εξαγόρασε μία μικρή γερμανική ενεργειακή και τηλεπικοινωνιακή εταιρεία, την Envacom Service αποκτώντας άμεση πρόσβαση στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού της Γερμανίας. Στα σχέδια του ρωσικού κολοσσού, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο, είναι οι επενδύσεις στην κατασκευή ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών, όπως έχει δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Αλεξέι Μίλλερ. Η ηλεκτροπαραγωγή με καύσιμο το φυσικό αέριο είναι ο τομέας με τη μεγαλύτερη κατανάλωση φυσικού αερίου, πράγμα που εξηγεί το ενδιαφέρον του ομίλου.

Κλείνουμε με μία ακόμα "ενεργειακή" είδηση από την Ελλάδα, που έχει ενδιαφέρον, αλλά πέρασε -και αυτή- στα ψιλά:

Στην Ελλάδα το πιο ακριβό φυσικό αέριο της Ευρώπης
Η Ελλάδα έχει την πιο ακριβή τιμή φυσικού αερίου από όλες τις χώρες της Ε.Ε. όπως προκύπτει από απάντηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε σχετική ερώτηση της «Κ». Σύμφωνα με την πρόσκληση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους αρχηγούς των κρατών και κυβερνήσεων των 27 για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 22 Μαΐου η Ελλάδα εμφανίζεται σε πίνακα στη σελίδα 26 ως η 7η ακριβότερη χώρα της Ενωσης. Η αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στην Αθήνα διευκρινίζει ότι πρόκειται για μέσες τιμές χονδρικής κατά την εισαγωγή στη χώρα το τρίτο τρίμηνο του 2012.
Εμείς να θυμίσουμε και αυτά που λέγαμε χθες, με αφορμή άρθρο της Wall Street Journal για το φυσικό αέριο:

Όπως λοιπόν μας πληροφορεί η Wall Street Journal, και έχουμε ξαναπεί και εμείς παλιότερα, στην Ευρώπη κλείνουν ακόμα και εργοστάσια φυσικού αερίου (πόσο μάλλον τα αιολικά/φωτοβολταϊκά), διότι προτιμούν το κάρβουνο που είναι φθηνότερο, και μάλιστα πλέον υπάρχει και σε μεγάλες ποσότητες (λόγω του fracking που κάνει η Αμερική).

Το κάρβουνο δεν είναι και τόσο καθαρό, αλλά πάντως είναι το φθηνότερο, και όταν υπάρχει οικονομικό πρόβλημα, κανείς δε θέλει να πληρώνει παραπάνω - το πολύ πολύ να αναγκάσουμε μικρές χώρες όπως η Ελλάδα να αγοράζουν τα φωτοβολταϊκά υποχρεωτικά, και μετά να δέχονται τη μία αύξηση στην τιμή του ρεύματος μετά την άλλη, εξοντώνοντας και τον "απλό καταναλωτή", και τις επιχειρήσεις, και όλα. Οι μεγάλες χώρες όμως βάζουν ακόμα και κάρβουνο - α, και ετοιμάζονται επίσης να αρπάξουν και τον "βρώμικο" λιγνίτη που έχει πχ η Ελλάδα (στην Ελλάδα θα πουλήσουν την "πράσινη ενέργεια", βγάζοντας διπλό κέρδος από την όλη διαδικασία).

Shale Boom Is a Bust for Europe's Gas Plants

The ripples of the North American shale boom continue to spread, as a growing number of European utilities are forced to mothball modern gas-fired power plants that can't compete with growing imports of cheap coal dislodged from the U.S.

Norwegian state energy company Statkraft said Wednesday it has idled a gas-fired power station in Germany that couldn't compete with its coal-fired rivals, while German utility SE said it is seriously considering mothballing more gas-fueled plants, including a state-of-the-art facility in Slovakia. 

Other European utilities have taken similar action, presenting policy makers with a dilemma—cheaper coal-fired power could provide some relief for the region's struggling economies, but might be incompatible with long-term goals for carbon emissions and renewable energy.

The closures across Europe are another example of the far-reaching effects of the North American energy-supply boom. Surging supplies of natural gas in North America, unlocked from shale rock by a new combination of technology known as hydraulic fracturing, have prompted many U.S. power generators to switch away from coal, pushing increasing amounts of the fuel into Europe as cheap imports.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}