Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Συμφωνία στο EcoFin για «κούρεμα» στις καταθέσεις

ΕΓΓΥΗΜΕΝΑ ΜΟΝΟ ΤΑ ΠΟΣΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 100.000 ΕΥΡΩ
Αισιόδοξος αλλά και επιφυλακτικός για την πορεία της γερμανικής οικονομίας εμφανίστηκε το μέλος της διοίκησης της ΕΚΤ, Γιοργκ Άσμουσεν, προειδοποιώντας ότι «η Γερμανία θα μπορούσε να είναι ο ασθενής τ
Αισιόδοξος αλλά και επιφυλακτικός για την πορεία της γερμανικής οικονομίας εμφανίστηκε το μέλος της διοίκησης της ΕΚΤ, Γιοργκ Άσμουσεν, προειδοποιώντας ότι «η Γερμανία θα μπορούσε να είναι ο ασθενής της Ευρώπης σε 5 με 10 χρόνια»
Του Χάρη Σαββίδη
Χωρίς συμφωνία για την προώθηση της τραπεζικής ενοποίησης στην Ε.Ε. ολοκληρώθηκε το χθεσινό EcoFin. Η γερμανική πλευρά εμφανίστηκε ελαφρώς συμβιβαστική, με τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δηλώνει ότι «αν προκύψει ευρύτερη συμφωνία για συμβιβασμό, θα συμβιβαστούμε κι εμείς». Η συμφωνία που φάνηκε να προκύπτει αφορά την καθιέρωση του «κουρέματος» καταθετών σε μελλοντικές διασώσεις τραπεζών.


Γερμανία, Ολλανδία και Δανία υποστηρίζουν ότι οι μη εγγυημένες καταθέσεις (δηλαδή άνω των 100.000 ευρώ) θα πρέπει να ζημιώνονται στην ίδια σειρά με τους κατόχους προνομιούχων ομολόγων. Ο Γάλλος υπουργός, Πιερ Μοσκοβισί, υποστήριξε από την πλευρά του ότι ως γενική αρχή θα πρέπει να απαλλάσσονται οι μη εγγυημένοι καταθέτες, αλλά να υπάρχει η δυνατότητα να εμπλέκονται ανά περίπτωση, εφόσον το αποφασίζει η αρμόδια Αρχή. Η πλειοψηφία των υπουργών υιοθέτησε την ενδιάμεση άποψη, που υποστηρίζουν επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ: Βασίζεται στην αρχή της «προτίμησης των καταθετών», που ισχύει στις ΗΠΑ και άλλα κράτη και προβλέπει ότι οι καταθέτες ζημιώνονται, αλλά τελευταίοι από όλους τους άλλους πιστωτές.

Συμβιβασμός
Σε αυτή τη βάση φαίνεται ότι θα επέλθει τελικά ο συμβιβασμός, με τη σκυτάλη των διαπραγματεύσεων να περνά τώρα στους ηγέτες των κυβερνήσεων και τη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας. Στόχος είναι να υπάρξει τελική απόφαση τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να υιοθετηθούν οι σχετικές Οδηγίες εντός του φετινού Καλοκαιριού και να ολοκληρωθεί η τραπεζική ενοποίηση μέχρι τα μέσα του 2014.
Το χρονοδιάγραμμα αυτό υιοθέτησε χθες και το μέλος της διοίκησης της ΕΚΤ, Γιοργκ Άσμουσεν. Ο Γερμανός τραπεζίτης υποστήριξε ότι «χρειαζόμαστε ένα μοναδικό Ευρωπαϊκό καθεστώς εκκαθάρισης τραπεζών, μαζί με μια μοναδική Αρχή εκκαθάρισης και ένα μοναδικό Ταμείο χρηματοδότησης των περιπτώσεων αυτών που θα αντλεί πόρους από τέλος που θα επιβληθεί στην τραπεζική βιομηχανία» και ότι «όλα αυτά πρέπει να γίνουν παράλληλα με τη δημιουργία ενιαίου εποπτικού μηχανισμού των τραπεζών, ελπίζουμε μέχρι το Καλοκαίρι του επόμενου έτους».

Ο κ. Σόιμπλε επιμένει, όμως, ότι η τραπεζική ενοποίηση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί εάν δεν υπάρξουν αλλαγές στις Συνθήκες της Ε.Ε.: «Όταν εκκαθαρίζεται μια τράπεζα, συνήθως χάνονται χρήματα και δουλειές», υποστήριξε τη Δευτέρα σε συνέντευξη προς τους Financial Times. «Αυτοί που θα ζημιωθούν είναι λογικό να αναζητήσουν αποζημίωση, οπότε χρειαζόμαστε ισχυρή νομική βάση», εξήγησε και πρότεινε μέχρι το επόμενο Καλοκαίρι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο μεταξύ των εθνικών Αρχών εκκαθάρισης τραπεζών. Στη συνέχεια, αφού προσαρμοστούν οι Συνθήκες, θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η Τραπεζική Ένωση.

Διαφωνία
Με τις απόψεις Άσμουσεν διαφώνησε, πάντως, και ο κ. Μοσκοβισί αν και από εντελώς διαφορετική σκοπιά. Η γαλλική πλευρά δείχνει να επιθυμεί να αναβάλλει όσο περισσότερο γίνεται την υιοθέτηση των κανόνων για το «κούρεμα» καταθέσεων, οπότε προτείνει αυτοί να ισχύσουν το 2018, προκειμένου να υπάρξει επαρκής μεταβατική περίοδος. Ενδιάμεση λύση πρότεινε ο επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάιζελμπλουμ, τασσόμενος υπέρ της ενεργοποίησης των κανόνων μέχρι το 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}