Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Αδειάζει Στουρνάρα ο Moody's: μη βιώσιμο το χρέος χωρίς κούρεμα

Ο Γιάννης Στουρνάρας
“ Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχει πέσει μέχρι σήμερα έξω σε ΟΛΕΣ του τις εκτιμήσεις - Ανεπαρκής ή συμβαίνει κάτι άλλο; ”

"Αδειάζει" ο οίκος αξιολόγησης Moody's τον υπουργό Οικονομικών και τις δηλώσεις του στο "Agence Europe" ότι τώρα δεν είναι δυνατή η επαναγορά χρέους, αλλά η μειώσή του μπορεί να γίνει μέσω μείωσης επιτοκίων, καθώς και το ενδεχόμενο που ανέφερε στη Βουλή περί λογιστικής τακτοποίησης του χρέους μέσω εξαίρεσης των 50 δισ. από έλλειμμα και χρέος.

Ο οίκος χαρακτηρίζει μη βιώσιμο το χρέος και προβλέπει νέο κούρεμα, αυτή τη φορά του επίσημου τομέα (Official Sector Involvement - OSI). Σύμφωνα τα στοιχεία του, το χρέος της γενικής κυβέρνησης ανέρχεται στο 176,5% του ΑΕΠ, ενώ η λογιστική διαγραφή των 50 δισ. ευρώ δεν αλλάζει τη δυναμική και την πραγματικότητα.


Υπενθυμίζεται ότι σε κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι είναι πλέον εφικτό η Ελλάδα να «ξεφορτωθεί» ακόμη 50 δισεκατομμύρια από το χρέος της, χωρίς καν να χρειαστεί κούρεμα, καθώς θα ζητήσει -και πιθανότατα θα πετύχει- να αφαιρεθούν από το δημόσιο χρέος τα 50 δισ. που χρησιμοποιούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η εκτίμηση αυτή της Moody's έρχεται μόλις λίγα 24ωρα μετά την αναβάθμιση της χώρας από τη Fitch, η οποία, σημειωτέον επίσης, επισημαίνει στην έκθεσή της ότι το χρέος είναι ανεξέλεγκτο και μη βιώσιμο σε αυτά τα επίπεδα. Ο οίκος επισημαίνει ότι χρέος της Ελλάδας δεν είναι ακόμα βιώσιμο και κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί νέο κούρεμα.του Θάνου Παναγόπουλου.

ΠΗΓΗ: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}