Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Νερό: εφιάλτης η ιδιωτικοποίηση


Ολοι έχουμε ακούσει τη φράση «Το νερό είναι πηγή ζωής», καθώς η ύπαρξη όλων των έμβιων όντων εξαρτάται από αυτό. Επίσης, όλοι γνωρίζουμε τη φράση επιστημόνων και κοινωνιολόγων ότι «οι πόλεμοι του μέλλοντος θα γίνονται για το νερό». Μια φράση που φανερώνει την αγωνία τους, καθώς η ποσότητα και η ποιότητα του νερού μειώνονται δραματικά παγκοσμίως. 


Ο ίδιος ο γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, εξάλλου δήλωσε ότι η λειψυδρία απειλεί την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα και θα γίνει πιθανή αιτία πολέμων και αναταραχών στο κοντινό μέλλον. Ηδη υπάρχουν τέτοιες συγκρούσεις στη Β. Αφρική και στην υποσαχάρια ζώνη. 

Ολοι είπαμε; Μάλλον όχι. Η κυβέρνηση δεν ακούει αυτή τη φράση, γιατί προφανώς ακούει άλλες φωνές, όπως της τρόικας, που επιτάσσει να βγουν στο σφυρί οι δύο μεγάλοι οργανισμοί Υδρευσης και Αποχέτευσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ. Δεν πρόκειται για κάποιες ζημιογόνες επιχειρήσεις. Το αντίθετο συμβαίνει. Βλέπουμε το μοντέλο «ιδιωτικοποίηση των κερδών, κοινωνικοποίηση των ζημιών» να εφαρμόζεται κανονικά. Και όλ' αυτά, παρά την πληθώρα των δημοσιευμάτων ότι η πώληση των δύο εταιρειών είναι σκάνδαλο, αφού ο αγοραστής βγάζει αμέσως τα έξοδά του και έχει και κέρδος με την «προίκα» που παίρνει.

Το καμπανάκι για το νερό ακούστηκε δυνατά στη Διεθνή Διάσκεψη του 1992 στο Ρίο. Οι επιστήμονες εξήγησαν ότι, δυστυχώς, δεν είναι ένας ανανεώσιμος πόρος και στο μέλλον θα υπάρξουν πολλά προβλήματα αν δεν γίνει συνετή διαχείρισή του. Επισημάνθηκε ακόμα ότι 1,1 δισεκατομμύριο άνθρωποι στον πλανήτη δεν έχουν επαρκές πόσιμο νερό. 

Κι όμως, η τρικομματική μας κυβέρνηση δεν τα λαμβάνει υπόψη και για το πρόσκαιρο όφελος μερικών εκατομμυρίων ευρώ ξεπουλάει τα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου που κοστίζουν πολλαπλάσια. Και στο κάτω κάτω δεν μπαίνει στη ζυγαριά η ύδρευση των μισών και πλέον Ελλήνων, έναντι οιουδήποτε τιμήματος. 

Η εφιαλτική προοπτική να διαχειρίζονται το νερό μας ιδιώτες επιχειρηματίες είναι πλέον πολύ κοντά, αφού ήδη για την ΕΥΑΘ ο διαγωνισμός προχωρά. Και εδώ όμως υπάρχει ελπίδα: μαζί με τις τρεις επιχειρηματικές υποψηφιότητες υπάρχει και μία τέταρτη, των πολιτών. Είναι της «Κίνησης 136» και της κίνησης «SOSτε το νερό», που έχουν αναπτυχθεί στη συμπρωτεύουσα. Η «Κίνηση 136» ζητεί από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης αλλά και του κόσμου να διεκδικήσουν την εξαγορά των εταιρειών ύδρευσης. 

Για τη Θεσσαλονίκη αυτό μπορεί να γίνει με τη δημιουργία συνεταιρισμών σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα, ανά δημοτική κοινότητα και δήμο που υδροδοτούνται από την ΕΥΑΘ. Οι 16 συνεταιρισμοί στη συνέχεια θα ενωθούν σε Ανώνυμη Εταιρεία (Κοινωνική ΕΥΑΘ) η οποία θα διεκδικήσει την εξαγορά της ΕΥΑΘ στο όνομα των πολιτών. 

Είναι πιθανόν να μην προχωρήσουν στον επόμενο γύρο του διαγωνισμού, αφού είναι δύσκολο να συγκεντρώσουν 100 εκατομμύρια που απαιτούνται. Ωστόσο κατάφεραν να κάνουν το ζήτημα γνωστό στην κοινή γνώμη και δείχνουν το δρόμο των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

.feed-links {display: none;}